Šojgu: Prekid vazdušnih napada na Alep

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je rekao da su ruske i sirijske vazdušne snage prekinule napade na Alep u 10 sati po lokalnom vremenu, uoči "humanitarne pauze" najavljene za 20. oktobar.

Sirijski pobunjenici saopštili su da odbacuju bilo kakvo povlačenje iz Alepa nakon što je Rusija najavila prekid vazdušnih napada kako bi se pobunjenicima omogućilo da izađu iz grada i kako bi se umereni borci odvojili od ekstremista, javlja Rojters.

"Frakcije u potpunosti odbacuju bilo kakav izlazak – to bi značilo predaju", rekao je Zakarija Malahifdži, politički zvaničnik grupe Fastakim sa sedištem u Alepu.

Istovremeno, i El Faruk Abu Bakr, komandant moćne islamističke grupe Ahrar el Šam u Alepu, rekao je da će pobunjenici nastaviti da se bore.

"Kada smo uzeli oružje u ruke na početku revolucije kako bismo odbranili naš napušteni narod, obećali smo Bogu da ih nećemo ostaviti na cedilu sve dok ne padne ovaj zločinački režim", rekao je, govoreći o vladi sirijskog predsednika Bašara El Asada, navodi Rojters.

Abu Bakr je istakao da "u Alepu nema terorista", dodaje britanska agencija, podsećajući da pobunjenici u istočnom Alepu uporno tvrde kako u tom delu grada koji kontroliše opozicija nema pobunjeničkih grupa povezanih s Al Kaidom ili inspirisanih tom ekstremističkom organizacijom.

Ranije danas, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da su ruske i sirijske vazdušne snage prekinule napade na Alep u 10 sati po lokalnom vremenu, uoči "humanitarne pauze" najavljene za 20. oktobar.

Ministarstvo odbrane Rusije je navelo da će pauza u napadima na sirijski najveći grad biti na snazi u četvrtak, od osam sati ujutru do 16 časova popodne, kako bi se civilima i pobunjenicima omogućilo da napuste grad, prenosi Rojters.

Sergej Šojgu je za državni TV kanal Rosija 24 dodao da se sutra u Ženevi sastaju vojni stručnjaci kako bi započeli rad na razdvajanju liste terorista od sirijske opozicije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи