Bitka za slom Islamske države, nastavlja se ofanziva za Mosul

Iračke snage su napredovale istočno od Mosula pošto su pokrenule ofanzivu za oslobađanje grada u rukama džihadista Islamske države. Procenjuje se da u Mosulu ima oko pet hiljada džihadista koji poseduju teško naoružanje.

Strahuje se da će bitka za Mosul dugo trajati i UN izražavaju bojazan da bi to izazvalo humanitarnu katastrofu za oko milion i po stanovnika koji žive u Mosulu, drugom gradu po veličini u Iraku, i poslednjem velikom uporištu džihadista u toj zemlji.

Oko 30.000 pripadnika iračkih snaga učestvuje u ofanzivi.

Pentagon je saopštio da je operacija dobro počela, da će biti teška i zahtevati dosta vremena.

Dugoočekivanu ofanzivu iračkih snaga bezbednosti i Kurda za oslobađanje Mosula usporavaju bombe koje džihadisti ostavljaju za sobom.

Iračka vojska je tokom noći nad Mosulom bacala letke u kojima se navode instrukcije za bezbednost stanovništva.

Analitičari smatraju da bi preuzimanje Mosula označilo poraz Islamske države u Iraku.

Evropska unija, istovremeno, upozorava na opasnost od priliva džihadista Islamske države u Evropu ako uspe iračka ofanziva i Mosul bude oslobođen. 

Francusko ministarstvo odbrane je saopštilo da će se ministri odbrane vodećih zemalja međunarodne antidžihadističke vojne koalicije sastati 25. oktobra u Parizu kako bi razgovarali o bici za preuzimanje Mosula.

Mosul je u leto 2014. godine pao u ruke islamista, kada su ekstremisti zauzeli velike delove istočnog i centralnog Iraka.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи