Mosul, bombe na putu i samoubilačke akcije usporavaju ofanzivu

Dugoočekivanu ofanzivu iračkih snaga bezbednosti i Kurda za oslobađanje Mosula usporavaju zaostale bombe koje džihadisti na putu ostavljaju za sobom. Borci ID izveli su seriju samoubilačkih napada. U jednom od njih uništen i kurdski tenk, prenosi AP.

Agencija Asošijeted pres ocenjuje da bi operacija mogla da potraje nedeljama, pa čak i mesecima, uz veliku humanitarnu krizu.

Dugačke kolone oklopnih vozila kreću se ka poslednjem velikom uporištu Islamske države u Iraku, podržane vazdušnim napadima američke avijacije.

Kurdske snage su oslobodile nekoliko malih, napuštenih sela na istoku.

Napredak koalicije usporavaju bombe na putu koje su zaostale iza boraca ID. U međuvremenu su džihadisti izveli seriju samoubilačkih napada automobilima i kamionima punih eksploziva. U jednom od njih uništen je i tenk pešmerga boraca. Još se ne zna da li ima poginulih.

S druge strane, u Mosulu, koji je u leto 2014. godine pao u ruke islamista u trenutku kada su ekstremisti zauzeli velike delove istočnog i centralnog Iraka, živi milion ljudi. Humanitarne organizacije strahuju da će napad na grad izazvati masovan egzodus meštana, koji bi mogli da preplave izbegličke kampove.

Ujedinjene nacije procenjuju da će 200.000 ljudi biti raseljeno zbog borbi. Okolni kampovi mogu da prime do sto hiljada izbeglica. Takođe se strahuje da bi islamisti mogli da koriste civile kao živi štit.

Direktor Međunarodnog spasilačkog komiteta Iraka, Aleksandar Milutinović, ističe da će stanovnici Mosula koji se odluče da napuste grad morati da uzmu sudbinu u svoje ruke. "Ostaje im da se mole da će izbeći snajpere, nagazne mine i druge vrste eksploziva", navodi Milutinović.

Ofanziva na Mosul je najveća i najsloženija operacija od povlačenja Amerikanaca 2011. godine. U njoj učestvuje 25.000 pripadnika iračke vojske, pešmerga boraca, sunitskih plemenskih snaga i šiitskih milicija.

Za sada različite snage rade zajedno na ispunjenju cilja. Međutim, to bi moglo da se zakomplikuje po oslobođenju grada. Nejasno je ko će biti vlast u Mosulu kada se proteraju džihadisti Islamske države, zaključuje američka agencija.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се