Ofanziva za oslobađanje Mosula, El Bagdadi za dlaku pobegao

Irački premijer Hajder el Abadi je noćas objavio da je počela operacija za oslobađanje Mosula, poslednjeg velikog uporišta Islamske države u Iraku, grada koji pobunjenici nazivaju prestonicom samoproklamovanog kalifata od 2014. godine.

Ofanzivu na Mosul predvode Iračka nacionalna armija i policijske snage Iraka. Operaciju podržavaju i američke snage iz vazduha, kurdske bezbednosne snage i šiitske i sunitske neregularne jedinice.

"Čas za pobedu je došao, pokrenuli smo operaciju za oslobođenje Mosula. Objavljujem početak herojske ofanzive kako bismo grad oslobodili od nasilja i terorizma Islamske države. Uz božiju volju okupićemo se ponovo u Mosulu da proslavimo oslobođenje i opet živimo ujedinjeni bez obzira na veru", poručio je premijer Iraka Hajder el Abadi.

Lider Islamske države Abu Bakr el Bagdadi je u poslednjoj sekundi izbegao napad vazduhoplovnih snaga tokom sastanka sa komandantima u Mosulu, saopštili su irački bezbednosni izvori.

"Bagdadi je u poslednjem trenutku izbegao vazdušni napad na sastanku sa komandantima u Mosulu", gradu na severu Iraka, rekli su irački izvori Sputnjiku.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Turska odlučna da bude deo operacije oslobađanja Mosula od Islamske države, kao i mogućih razgovora o budućnosti tog grada na severu Iraka.

Erdogan je ponovio da je Turska zabrinuta da bi ta operacija mogla da izazove verske sukobe, ukoliko bi većinski sunitska oblast potpala pod kontrolu šiita.

"Kada Mosul bude oslobođen, Turska ne može da dozvoli razdor između sunita i šiita" u tom gradu, istakao je Erdogan.

AP prenosi da je zamenik turskog premijera Numan Kurtuluš rekao da je podsekretar Ministarstva spoljnih poslova Umit Jaldžin na putu za Bagdad kako bi razgovarao o turskim snaga u kampu Bašika, severno od Bagdada, kao i o operaciji u Mosulu.

Izvori nisu precizirali da li su napad izvele iračke snage ili koalicija predvođena SAD.

Američki general Gari Voleski, najviši funkcioner koalicije predvođene SAD u Iraku, kaže da su iračke snage spremne da ponovo zauzmu Mosul i da je koalicija "uverena da će u tome uspeti."

"Borba za Mosul će biti teška, ali iračke snage bezbednosti su spremne. Dve godine smo čekali da oslobodimo Mosul i došao je taj dan," rekao je Voleski, prenosi AP.

Kretanje El Bagdadija je poznato samo užem krugu ljudi i on stalno menja lokacije u Iraku i Siriji.

Mosul je poslednje veliko uporište Islamske države u Iraku, u kojem je pre sukoba živelo oko dva miliona stanovnika.

Ovaj grad je u "samom srcu" samoproklamovanog kalifata od 2014. godine.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара