Razvrstavanje po polu u američkoj predsedničkoj kampanji

Republikanski kandidat Donald Tramp ponovo je kritikovao rivalku Hilari Klinton i prokomentarisao da kampanja počinje da liči na "lažiran izbor". A odnos prema ženama visoko se pozicionirao u američkoj predsedničkoj kampanji. Skandal za skandalom, zbog optužbi za uznemiravanje žena, Donalda Trampa čini se udaljava od Bele kuće. To ohrabruje aktivistkinje za prava žena.

Nepunih mesec dana do 8. novembra, osam žena optužuje Donalda Trampa za seksualno uznemiravanje. Za sada. I rezultati su vidljivi. Hilari Klinton ima devet odsto prednosti. Mizoginija oduzima glasove.

"Kada bi glasale samo žene, apsolutni pobednik bi bila Hilari Klinston sa 440 od 540 elektora. Kada bi glasali samo muškarci, to bi bio Tramp, nešto manje ubedljivo", ukazuje spoljno-politički komenatator Milan Mišić.

Neubedljiva je Trampova odbrana. Na ispovest o napastvovanju, Tramp jednoj od žrtava odgovara: "Ljudi, valjda je jasno da ona ne bi bila moj prvi izbor."

Prema rečima Milana Mišića, Tramp vatru gasi vatrom.

"Izjave mnogih žena koje su se usudile da govore je da je on neka vrsta serijskog napasnika", dodaje Mišić.

To što je nasuprot njega ženski protivkandidat, žensko pitanje čini još vidljivijim.

"Sve ono što Hilari može da reprezentuje kao žena je njen plus, a svaki napad na sve žene Donalda Trampa je napad na polnoj osnovi", ističe stručnjak za komunikaciju Igor Avžner.

Taktika napada na Bila Klintona, nije pomogla. Iako materijala ne nedostaje.

"Tramp je imao mogućnost da tu poentira, ali drugi izborni štab je uspeo da izvuče neke argumente koji će anulirati sve ono što je Klinton nekada radio na konto toga šta je Tramp radio", napominje Avžner.

Odnos prema ženama tako se svrstao među prve političke teme u trci za Belu kuću. Ona je za Trampa izgleda dalja nego ikada.

"To je ponižavajuće, nije bitno da li ste republikanac ili demokrata. Nijedna žena ne zaslužuje takvo zlostavljanje. To nije samo politika, već elementarna ljudska pristojnost", naglašava prva dama Mišel Obama.

S obzirom na to da predsednička kampanja u Americi, prevazilazi okvire Vašingtona, čini se, takav trend se neće zadržati u američkom dvorištu. To ohrabruje i aktivistkinje u Srbiji.

"Vidite da su žene u Americi dobile svoj glas, da ne žele da budu tretirane kako su bile do sada bile tretirane. To šalje poruku muškarcima da moraju da promene ponašanje, inače neće više biti na vlasti", ukazuje Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

Sedam miliona žena u Americi više od muškaraca, već je dokazalo svoju moć. Obama je 2012. nadigrao Romnija za 11 odsto glasova. I zato što su žene tako birale.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво