Merkel: Nema ustupaka Britaniji u pogledu slobode kretanja

Velika Britanija ne može da dobije ustupke u vezi sa slobodom kretanja i da istovremeno ima pun pristup evropskom jedinstvenom tržištu, inače će druge zemlje tražiti isto to, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel, javlja "Rojters".

Angela Merkel je istakla da će ako počne da pravi ustupke, onda i neka druga zemlja da se javi sutra i reći da ni ona ne želi toliko veliki broj bugarskih ili rumunskih radnika.

"Oglasiće se i neka treća zemlja, a onda će doći i ekstremne snage iz Evrope i onda ćemo uskoro svi zatvoriti ponovo svoje granice i nećemo imati nikakve slobode, a onda – više neće biti Evrope", dodala je Merkelova.

Istakla je da to da li će Britanija dobiti pristup evropskom jedinstvenom tržištu zavisi od toga da li ta zemlja prihvata četiri principa slobode EU, uključujući slobodu kretanja ljudi.

"Ako Britanija kaže ne, onda ne može da dobije pun pristup evropskom jedinstvenom tržištu", rekla je nemačka kancelarka.

Dodala je da, iako voli Britaniju i žali zbog njene odluke da napusti EU, ne može da počne da dovodi u pitanje samu EU.

"Uvek ću biti naklonjena Britaniji, ali uvek ću imati na umu da mi, 27 država članica, želimo da zadržimo našu Evropu", poručila je Merkelova.

Britanija, koja izlazi iz Evropske unije, suočava se sa izazovom obezbeđivanja novog trgovinskog sporazuma sa EU, dok istovremeno želi veću kontrolu Londona nad migracijom iz bloka, pri čemu bi mogla da pogazi princip slobode kretanja EU koji je ključan za pristup jedinstvenom tržištu, zaključuje britanska agencija.

Merkelova je takođe istakla da Nemačka mora da učini "nacionalni napor" da migranti, kojima je odbijen azil, napuste zemlju.

"Potreban nam je nacionalni napor da vratimo one koji su odbijeni, to je nesporno i na tome radimo sa velikom snagom", rekla je Merkelova na skupu svoje stranke u Paderbornu.

Vlasti u Berlinu naglašavaju da je potrebno udvostručiti napore da migranti kojima je odbijen zahtev za dobijanje azila, njih oko 60.000, napuste zemlju u periodu između januara i septembra.

U Nemačku je u prvh devet meseci ove godine došlo oko 213.000 migranata, što je znatno manje od 890.000 migranata u prošloj godini.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара