Merkel: Zatvaranje balkanske rute nije rešilo problem

Zatvaranje balkanske rute nije rešilo problem migranata pošto migranti i izbeglice nastavljaju da dolaze u Evropu, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Angela Merkel je za Cajt rekla da je zatvaranje balkanske rute dovelo, u nedeljama pre nego što je sporazum EU i Turske stupio na snagu, do smanjenja broja izbeglica koji dolaze u Nemačku, ali je napomenula da je u Grčku ipak stiglo 45.000 ljudi.

Nekoliko zamalja duž balkanske rute, uključujući članove EU Sloveniju i Mađarsku, pojačale su granične kontrole i postavile ograde kako bi sprečile migrante da uđu u njihovu zemlju i krenu ka severu.

Merkelova je rekla da je trajno rešenje za smanjenje broja migranata koji pristižu u Evropu, primena sporazuma EU i Turske koji je postignut u martu.

U tom dogovoru se navodi da će Turska primiti nazad migrante koji su pristigli na grčka ostrva u zamenu za finansijski podsticaj i bezvizni režim za ulazak građana Turske u Evropu.

"Nećemo rešiti problem ako ga ignorišemo. Ja sam realista, a ovo je realnost", ističe Merkelova.

Merkelova je u intervjuu za Cajt rekla da je njena migrantska politika otvorenih vrata pokrenula talas agresije desničarskih protivnika takve politike u Nemačkoj, ali je jasno stavila do znanja da njen kurs ostaje nepromenjen, javlja Rojters.

Komentar Merkelove, objavljen u nedeljniku Cajt, usledio je dva dana nakon što ju je nekoliko stotina desničarskih demonstranata izviždalo u istočnom nemačkom gradu Drezdenu, navodi britanska agencija.

Merkelova je u intervjuu rekla da je nesporan dramatičan porast agresije tokom prošle godine.

"Protivljenja koja se sada izražavaju na društvenim medijima su oštrija i šira. Takva je demokratija danas", konstatovala je i dodala da je to neće sprečiti u pokušajima da objasni narodu svoju politiku.

Uprkos rastućem protivljenju, kancelarka poručuje da će ostati pri svojim osnovnim odlukama.

"I politika se stalno menja, ali njena osnova ostaje konstantna", objašnjava Merkelova.

Njena politika je zasnovana na pružanju pomoći ljudima kojima je potrebna zbog rata ili terorizma, odbacivanju trgovine ljudima koja ugrožava ljudske živote i poštovanju evropskog principa slobode kretanja, podseća britanska agencija.

Nakon što je u septembru izgubila na izborima u dva regiona, Merkelova je rekla da bi rado vratila vreme i bolje se pripremala za priliv izbeglica, što su mnogi videli kao pomirljiv gest prema njenim kritičarima, ali nije ponudila nikakav konkretan politički ustupak.

"Ako govorim o greškama, onda mislim na celokupan sistem evropske izbegličke i migrantske politike i na to kako se Evropa godinama ponašala prema izbeglicama i migrantima", rekla je Merkel listu Cajt.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара