Trojici naučnika Nobelova nagrada za hemiju

Nobelovu nagradu za hemiju dobili su Žan Pjer Sovaž, Džejms Frejzer Stodart i Bernard L. Feringa.

Švedska Kraljevska akademija nauka imenovala je ovogodišnje dobitnike Nobelove nagrade za hemiju, koja je dodeljena za razvoj najmanjih mašina na svetu. Dobitnici će podeliti osam miliona švedskih kruna (830.000 evra) za dizajn i sintezu mašina na nivou molekula.

Žan Pjer Sovaž je rođen 1944. u Parizu. Radi kao emeritus profesor na Univerzitetu u Strazburu i kao emeritus direktor istraživanja u Francuskom nacionalnom centru za naučno istraživanje.

Džejms Frejzer Stodart je rođen 1942. u Edinburgu. Trenutno radi pri Univerzitetu Nortvestern u SAD.

Bernard L. Feringa je rođen 1951. godine u Barger Kompaskumu u Holandiji. Profesor je organske hemije na Univerzitetu u Groningemu.

Minijaturne mašine s kontrolisanim pokretima koje su naučnici dizajnirali mogu da izvršavaju zadatke kada im se doda energija.

U saopštenju Akademije se navodi da će molekularne mašine "najverovatnije biti korišćene u razvoju stvari kao što su novi materijali, senzori i sistemi za skladištenje energije".

Švedska akademija je saopštila da je Sovaž napravio prvi proboj 1983. godine kada je spojio dva molekula u obliku prstena da formiraju lanac.

Stodart je napravio sledeći korak 1991. godine stavivši molekularni prsten na molekularnu osovinu, a Ferinha je prvi napravio molekularni motor 1999. godine kada je razvio molekularni rotor čije se lopatice vrte u istom pravcu.

Dodela ovogodišnjih Nobelovih nagrada počela je u ponedeljak, odavanjem priznanja japanskom molekularnom biologu Jošinoriju Ohsumiju, za istraživanja autofagije, ključnog mehanizma za obnovu ćelija, starenje i reakciju organizma na glad i infekcije.

Nobela za fiziku u utorak su dobila tri britanska naučnika Dejvid Džej Taules, Dankan Haldejn i Majkl Kosterlic za otkrića tajni egzotičnih stanja materija, odnosno za "teoretska otkrića topološke faze tranzicije i topološke faze materije".

U petak će biti proglašen laureat Nobelove nagrade za mir. Nagrada za knjiženost biće dodeljena u četvrtak, 13. oktobra, a za ekonomiju u ponedeljak, 10. oktobra.

Prošle godine Nobelovu nagradu za hemiju dobio je Šveđanin Tomas Lindal, Amerikanac Pol Modrič i američki naučnik turskog porekla Aziz Sankara, za njihov rad na obnovi DNK što se može primeniti u lečenju raka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара