Šesti krug glasanja u UN, kandidati se suočavaju sa vetom

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u šestom krugu glasa za izbor generalnog sekretara UN. U završnoj fazi, odlučujući glas imaju stalne članice. Za mesto naslednika Ban Kimuna nadmetaće se i nova kandidatkinja iz Bugarske Kristalina Georgijeva. Srpski kandidat je prethodnu rundu završio na drugoj poziciji, iza Portugalca Antonija Gutereša. Izbor se očekuje do novembra, ali ni odlaganje do kraja godine ne bi bilo iznenađenje. Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin ne isključuje mogućnost "drame" u nastavku izbora.

Izbor novog generalnog sekretara UN ulazi u završnicu, a ishod se ne nazire. U ključnoj rundi, glavnu reč imaju velike sile. Stalne članice Saveta bezbednosti glasaju crvenim kartonima.

"Kandidat koji dobije crveno može da se povuče ili da odluči da ostane, ali u svakom slučaju biće eliminsan, biće siguran da je neka velika sila uložila veto na njegov izbor", kaže spoljnopolitički komentator Milan Mišić. 

U eliminacionu rundu, Vuk Jeremić ulazi visokopozicioniran – prvi u grupi istočnoevropskih zemalja. Dalji tok određuje geopolitika.

"Sada mnogo zavisi od odnosa između stalnih članica Saveta bezbednosti i njihovog cenkanja i trgovine. Ono što je zavisilo od samog srpskog kandidata u velikoj meri je ostvareno, završio je na visokom drugom mestu i možemo biti zadovoljni", kaže član kampanje kandidata Srbije za generalnog sekretara UN Nikola Jovanović. 

Novi generalni sekretar bi trebalo da stekne naklonost svih pet stalnih članica SB. Ali kompromis je na pola puta između Vašingtona i Moskve. Novo zatezanje odnosa ne olakšava izbor kadnidata poželjnog za jedne, a nepodložnog vetu drugih. Ima i novih igrača. Umesto neuspešne Irine Bokove, u trku ulazi nova kandidatkinja Sofije.

"Ima spekulacija da se za Kristalinu Georgijevu založila Angela Merkel lično, ne isključuje se ni da se konsenzus postigne oko nekog ko dosad nije bio u igri. Pominje se čak mogućnost da Ban Kimunu bude produžen mandat za godinu dana", kaže Milan Mišić.

Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin rekao je da ne isključuje mogućnost "drame" u nastavku izbora generalnog sekretara. Rusija je preuzela predsedavanje Savetu bezbednosti UN, a Čurkin je istakao da njegova zemlja želi da na mesto novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija dođe žena, kao i da kandidat bude iz Istočne Evrope.

Da bi u novoj godini novi generalni sekretar preuzeo dužnost, neophodan je konsenzus stalnih članica Saveta bezbednosti ili većina u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво