Optužnica protiv šest Palestinaca zbog podrške ID

Palestinci su optuženi i za pokušaj da se pridruže Islamskoj državi, kao i za planiranje terorističkih napada u Jerusalimu i Tel Avivu.

U optužnici, koju je podigao tužilac jerusalimskog okruga, navedeno je da su tokom 2015. i do avgusta 2016. ti Palestinci radili zajedno i odvojeno da podrže i pridruže se ID.

Oni su navodno osnovali studijsku grupu i sastajali se nekoliko puta nedeljno da uče o ideologiji te terorističke organizacije. Tokom tih sastanaka su gledali video-snimke ID i slušali govore njenih lidera o bitkama, ubistvima i izveštaje o osvajanju teritorija.

Jedan od optuženih, Ahmad Šveiki je objašnjavao članovima grupe da moraju da unište nevernike Jevreje, "krstaše" i Arape koji se ne pridržavaju zakona Islamske države. On im je dao instrukcije da se ošišaju i puštaju brade onako kako to čine borci ID, i da zavrću nogavice kao i borci ID.

Dvojica optuženih Amr el Bajah i Muhamed Hamid su se sreli pošto obojica nisu uspela da napuste Izrael i odu u Siriju da se pridruže ID. El Bajah je tada navodno rekao da planira da izvede napade na Jevreje u Izraelu, a Hamid je prihvatio njegovu ponudu da mu se pridruži.

Kada su shvatili da neće moći da kupe automatsku pušku "kalašnjikov", dogovorili su se da kupe kontejner u kojem bi pripremali eksploziv za bombaške napade na kompleks vladinih zgrada u Jerusalimu i Tel Avivu.

Druga dvojica optuženih, Sad Alamein i Jusef el Šeik Amr, našli su stare izraelske vojne uniforme koje su nameravali da koriste u oružanim napadima i otmicama, insipirisani Islamskom državom.

Više Palestinaca i izraelskih Arapa pridružilo se ID u susednoj Siriji, ali izraelske vlasti smatraju da im je uticaj ograničen, navodi AFP.

Izraelska bezbednosna služba je međutim poslednjih meseci iznela pretpostavku da su neki palestinski napadači inspirisani tom organizacijom.

Prema jednom nedavnom istraživanju, 88 posto Palestinaca veruje da ID ne predstavlja islam.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара