Sahranjen Šimon Peres

Izrael i svet odali su poslednju poštu Šimonu Peresu, a sahrani bivšeg predsednika i premijera Izraela i dobitnika Nobelove nagrade za mir prisustvovale su desetine svetskih lidera, uključujući predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nazvao je u govoru na sahrani svog nekadašnjeg političkog rivala Šimona Peresa "velikim svetskim čovekom".

"Šimon je živeo život sa smislom", rekao je Netanjahu pred desetinama svetskih lidera koji su se okupili na sahrani.

"Dosegao je neverovatne visine. Bio je veliki Izraelac, bio je veliki svetski čovek. Izrael pati za njim, ali pronalazimo nadu, poput celog sveta, u njegovom legatu", rekao je premijer. Govoreći na sahrani, izraelski predsednik Reuven Rivlin istakao je da je Peres bio čovek od dela, a ne samo čovek sa vizijom.

Prema njegovim rečima, Peres je do samog kraja želeo da ostvari cionistički san: nezavisnu, suverenu državu koja je u miru sa susedima. Znao je da se mir može ostvariti samo sa snažne pozicije koju je pokušavao da obezbedi.

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da je Peres pokazao da su pravda i nada suština cionističkih ideala. On je rekao da je Peres postavio temelje za jake izraelske oružane snage koje su pobeđivale u ratovima, dodajući da su njegovi državnički stavovi stvorili neraskidivu vezu Izraela sa SAD i drugim zemljama.

Bivši američki predsednik Bil Klinton je za Peresa rekao da je bio "mudri zagovornik zajedničke ljudskosti" i veliki sanjar Izraela. Počeo je život kao najbolji učenik Izraela, a postao najbolji učitelj.

Peresov sin Joni je rekao da je oca pitao šta da napiše na nadgrobnom spomeniku, a da je Šimon bez oklevanja odgovorio: Bio je suviše mlad da umre.

Palestinski predsednik Mahmud Abas sa svojom delegacijom je sedeo u prvom redu zvanica i pozdravio se sa izraelskim zvaničnicima, a neke od članova Peresove porodice je zagrlio dok je izjavljivao saučešće.

AP navodi da je Abas jedan od retkih arapskih zvaničnika koji su reagovali na vest o smrti Peresa. Ceremonija sahrane je počela kada je počasni vod izneo kovčeg iz zgrade Kneseta, recitovao hebrejsku molitvu za mrtve Kadiš i smestio kovčeg u kola koja su ga prenela na nacionalno groblje Hercl, gde je Peres sahranjen pored drugih izraelskih državnika.

Ceremonija državne sahrane Peresa, koji je preminuo u sredu u 93. godini, održana je na izraelskom nacionalnom groblju Gora Hercl u Jerusalimu.

Na sahrani su bili lideri iz celog sveta: američki predsednik Barak Obama, francuski predsednik Fransoa Oland, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, nemački predsednik Joahim Gauk, britanski princ Čarls, palestinski predsednik Mahmud Abas.

Sahrani su prisustvovali i državni sekretar Džon Keri, bivši predsednik SAD Bil Klinton, kanadski premijer Džastin Trido, šef britanske diplomatije Boris Džonson, španski kralj Felipe VI, holandski premijer Mark Rute, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, bivši britanski premijer Toni Bler i mnogi drugi.

Stepen bezbednosti je bio podignut na viši nivo, a na ulicama je bilo 8.000 policajaca, navodi AFP.

Sahrana je održana u trenutku kada počinju veliki jevrejski praznici, a u tom periodu izraelske vlasti strahuju od pojačanog palestinskog nasilja.

Peres je bio u bolnici nakon moždanog udara, koji je dobio pre dve nedelje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи