Abas će prisustvovati sahrani Peresa

Palestinski predsednik Mahmud Abas poslao je zahtev Izraelu da prisustvuje sutrašnjoj državnoj sahrani bivšeg izraelskog predsednika Šimona Peresa u Jerusalimu, sa još četiri palestinska zvaničnika, javio je izraelski list "Harec".

Njegov zahtev je odobrio izraelski premijer Benjamin Netanjahu, izjavio je jedan neimenovani visoki izraelski zvaničnik.

Biće to prva zvanična poseta Abasa Izraelu od septembra 2010. godine i prvi put će se rukovati sa Netanjahuom od novembra prošle godine.

Abas je u sredu poslao saučešće Peresovoj porodici, naglasivši da je Peres bio partner "mira hrabrih" koji su 1993. godine potpisali tadašnji izraelski premijer Jicak Rabin i palestinski lider Jaser Arafat.

Abas je zvanično bio u Izraelu pre šest godina kada se sastao sa Netanjahuom i tadašnjom državnom sekretarkom SAD Hilari Klinton u okviru direktnih pregovora između dva naroda koji su propali dve nedelje kasnije.

Od tada se dvojica lidera nisu zvanično sastala, ali su se rukovali i razmenili nekoliko reči na samitu o klimi u Parizu 2015. godine. U to vreme je Netanjahuov kabinet njihov kratki sastanak opisao kao stvar učtivosti. Harec navodi da bi u Abasovoj pratnji došli načelnik palestinskih obaveštajaca Madžid Faradž, generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat, koji je nekad bio glavni palestinski pregovarač i ministar zadužen za civilne poslove Husein el Šeik, a ime četvrtog člana delegacije se ne pominje.

Jedan neimenovani palestinski zvaničnik izjavio je da bi Abas želeo da "pošalje snažnu poruku izraelskom društvu da su Palestinci za mir i da poštuje napore miroljubivih ljudi poput Šimona Peresa", prenela je agencija Asošiejtid pres.

Desetine drugih svetskih lidera i predstavnika doći će na sahranu, uključujući predsednika SAD Baraka Obamu. Dolazak je najavio i savetnik kralja Maroka.

Peresova sahrana biće jedan od najvećih i najkomplikovanijih događaja u Izraelu. Takvog skupa tu nije bilo od sahrane izraelskog premijera Jicaka Rabina, koga je ubio religiozni jevrejski nacionalista 1995. godine.

Dolazak su najavili i francuski, nemački, poljski, meksički, kao i predsednik Togoa, holandska kraljica i princ od Velsa, holandski premijer,predsednik EU, državni sekretar SAD, generalni sekretar NATO, šef kanadske diplomatije, šefica diplomatije EU, dva bivša britanska premijera i predstavnici jordanske i egipatske vlade. Iz Egipta će doći šef diplomatije.

Sahrani Rabina prisustvovali su tadašnji egipatski predsednik Hosni Mubarak i jordanski kralj Husein koji je držao govor.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво