EK: Drastično smanjen broj migranata,Turskoj 600 miliona evra

Evropska komisija ocenila je da je migrantski talas ka Evropi drastično smanjen, da se broj preuzetih azilanata od strane zemalja članica povećao, a da je EU u poslednjoj tranši za pomoć izbeglicama u Turskoj dala 600 miliona evra.

Evropski komesar za unutrašnje poslove i migracije, Dimitris Avramopulos, predstavljajući u Briselu izveštaj o napretku u okviru evropske Agende o migracijama, naglasio je da, uprkos izazovima, sporazum EU i Turske o zaustavljanju nekontrolisanog priliva ilegalnih migranata daje rezultate.

Prema njegovim rečima, talas migranata ka Grčkoj se drastično smanjio, došlo je do preuzimanja sirijskih izbeglica iz kampova u Turskoj kao i povratka nelagalnih migranata iz Grčke u Tursku u skladu sa postignutim sporazumom.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da se EU drži svojih obećanja Turskoj, navodeći da je sa poslednjom tranšom od 600 milona evra za pomoć izbeglicama u Turskoj do sada već dato 1,2 milijarde evra.

"Svi naši koraci oko migracija su povezani. Sporazum EU i Turske doveo je do konkretnih rezultata", naveo je Avramopulos.

Prema njegovim rečima, poslednjih meseci pojačani su i napori zemalja članica u cilju relokacije.

"Samo u septembru 1.200 izbeglih je relocirano, što govori da se ovo pitanje može ubrzati ukoliko postoji politička volja i osećaj odgovornosti. Zajednički rezultati koji smo ostvarili poslednjih meseci bitni su i za postepeni povratak Dablinskog sitema i normalnog funkcionisanja Šengena", poručio je Avramopulos iz sedišta Evropske komisije u Briselu.

U Evropskoj komisiji navode da je septembar ove godine bio rekordan mesec sa ukupno 1.202 relociranih izbeglica. U ukupnom zbiru do sada je iz izbegličkih kampova u Grčkoj i Italiji premeštena 5.651 osoba. Istovremeno, u Grčkoj i na njenim ostrvima još se nalazi oko 73.000 izbeglih.

Komesar za migracije pohvalio je napore Grčke da ponovo uspostavi funkcionalan sistem azila u zemlji i obećao finansijsku i tehničku pomoć EU.

U Evropskoj komisiji ocenjeno je da su privremene unutrašnje kontrole granica, koje su zbog migrantske krize uvele Austrija, Nemačka, Danska, Švedska i Norveška, ograničene, proporcionalne i u okvirima Šengenskih pravila.

Evropski komesar Avramopulos naglašava da se radi na potpunom ukidanju tih kontrola na unutrašnjim granicama i povratku na normalno funkcionisanje Šengena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво