Džonson Turskoj: Pomoći ćemo vam da uđete u EU

Šef britanske diplomatije Boris Džonson rekao je šaljivim tonom, tokom posete Turskoj, da je njegova turska veš-mašina prelepa i da dobro funkcioniše. Poručuje da je Velika Britanija napustila Evropsku uniju ali ne i Evropu. Istakao je potrebu za sklapanjem "ogromnog sporazuma o slobodnoj trgovini" sa Ankarom, kojim bi se, kako je rekao, ojačala ekonomska saradnja.

Džonson, koji je delimično turskog porekla, opisao je Tursku "kao zemlju njegovih očeva", obelodanivši da su neki od njegovih predaka radili na visokim pozicijama u turskom ministarstvu spoljnih poslova, preneo je Frans pres.

Bivši gradonačelnik Londona, koji je odigrao značajnu ulogu u pobedi kampanje za izlazak Britanije iz EU, napisao je u maju za konzervativni britanski list Spektejtor šaljivu pesmu o turskom predsedniku, za koju je rekao da je trivijalnost i da je "ushićen" što se priča o njoj nije pokretala na početku njegove posete Turskoj, nego tek danas.

Džonson se potom susreo sa Erdoganom u predsedničkoj palati, a sudeći prema snimcima njihovog susreta, nije bilo ni naznaka bilo kakve neprijatnosti u vezi sa pomenutom pesmom, javio je AFP.

Erdogan je Džonsonu poklonio repliku pisma otomanskog sultana mančesterskom gradonačelniku.

Osvrćući se na snagu britansko-turskih odnosa, Džonson je primetio da su čuveni "Jafa" keksi "uz koje je kao dete rastao" sada u vlasništvu turskog konditorskog giganta "Ulkera".

"Kakav vidljiviji simbol našeg ekonomskog partnerstva od toga vam je potreban", rekao je Džonson nakon što je naglasio da Britanija želi da ojača ekonomske veze sa Turskom.

Džonson je, takođe, osudio neuspeli pokušaj puča od 15. jula, rekavši da je bio "nasilan i duboko zlokoban i antidemokratski".

Tokom posete, posetio je i kamp u kojem su izbeglice iz Sirije i tom prilikom pohvalio Tursku za izvanredno obavljen posao tokom migrantske krize. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво