Direktor FBI zabrinut zbog "terorističke dijaspore"

Direktor FBI Džejms Komi izjavio je u Kongresu da su policija i obaveštajne agencije i dalje veoma zabrinute zbog mogućnosti da pripadnici ekstremističkih milicija iz Sirije i Iraka odu u druge zemlje kako bi vršili terorističke napade.

On je rekao da je broj Amerikanaca koji idu u Siriju da se bore za Islamsku državu znatno smanjen prošle godine, ali da će, kako takozvani kalifat bude uništavan, mnogi ekstremisti iz zapadnih zemalja koji su već tamo, napustiti region i početi da predstavljaju novu pretnju.

"U narednih dve do pet godna biće formirana teroristička dijaspora kakvu nikada dosada nismo videli", rekao je Komi u izlaganju pred Odborom Senata za unutrašnju bezbednost i pitanja vlade, prenosi AP.

Pored Komija na sednici posvećenoj pretnjama po nacionalnu bezbednost 15 godina posle terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, govorili su i sekretar za unutrašnju bezbednost Džeh Džonson i direktor nacionalnog Protivterorističkog centra Nikolas Rasmusen.

Rasmusen je rekao da pored ekstremista ID, vladu birnu i sposobnosti i ambicije Al Kaide i njihovih derivata.

Džonson je rekao da su terorističke pretnje evoluirale od napada kojima upravljaju terorističke organizacije do napada inspirisanim teroristima kojima bi mogli pribeći pojedinci koji žive u SAD a koji su se sami radikalizovali.

Prema njegovim rečima, obaveštajcima i policiji je teško da preduprede napade insipirsane terorizmom i napade koje organizuju teroristi jer o njima nema ili ima veoma malo informacija pre nego što se dogode.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво