Šimon Peres na samrti

Bivši izraelski predsednik Šimon Peres je na samrti, javljaju mediji u Izraelu. Porodica pozvana da se oprosti od bivšeg predsednika.

Zdravstveno stanje Peresa drastično se pogoršalo, sudeći po saopštenju njegovih lekara u Medicinskom centru Šeba u Tel Hašomeru kraj Tel Aviva, preneli su izraelski mediji. 

Lekari su rekli da je neurološko oštećenje, koje je pretrpeo kada je nedavno doživeo moždani udar, nepopravljivo.

Peres (93) je 13. septembra prenet u bolnicu, a narednog dana su lekari rekli da mu se stanje malo popravilo, ali da je i dalje ozbiljno.

Izvor u njegovoj pratnji izjavio je za AFP da je bivši "predsednik između života i smrti", da je stanje vrlo teško i da lekari brinu.

Prethodno je bio hospitalizovan dva puta, u januaru, zbog srčanih tegoba.

Pet dana posle velikog moždanog udara lekari su najavili da će postepeno smanjivati količinu sedativa, kako bi videli njegove reakcije.

Peresov lični lekar i zet Rafi Valden je tada rekao da je zapaženo "malo i vrlo sporo poboljšanje".

Peres je bio arhitekta privremenog mirovnog sporazuma sa Palestinskom oslobodilačkom organizacijom (PLO), o kome se pregovaralo u norveškoj prestonici Oslu, po čemu je dobio ime.

Potpisan je u Beloj kući septembra 1993, a naredne godine je Peres za taj sporazum dobio Nobelovu nagradu za mir, koju je podelio sa tadašnjim izraelskim premijerom Jicakom Rabinom i palestinskim liderom Jaserom Arafatom.

Dok je bio odbrambeni zvaničnik kasnih 1950-ih i ranih 1960-ih godina, Peres je bio osnivač izraelskog nuklearnog reaktora u Dimoni.

Tokom svoje sedam decenija duge političke karijere tri puta je bio premijer, a bio je i šef diplomatije i ministar spoljnih poslova.

Bio je aktivan u Centru za mir koji nosi njegovo ime, a promoviše koegzistenciju Jevreja i Arapa.

Nakon što je objavljena vest o moždanom udaru, porodici su izrazili saosećanje papa Franja, predsednik SAD Barak Obama, Klintonovi, Donald Tramp, bivši britanski premijer Toni Bler i ruski predsednik Vladimir Putin.

Generalni sekratar UN Ban Kimun rekao je da je Peres bio neumoran u težnji da se uspostavi mir između Izraelaca i Palestinaca, zaželevši mu brz oporavak.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво