Razgovori Kine i izaslanika Dalaj lame

Kina će uskoro organizovati nove razgovore sa izaslanicima Dalaj lame povodom veće autonomije Tibeta.

"Relevantni departmani Centralne vlasti Kine će organizovati drugu rundu pregovora sa privatnim predstavnicima dalaj-lame na zahtev strane tibetanskog duhovnog vođe", javila je kineska državna novinska agencija Sinhua.

U izveštaju se ne precizira kada će biti održani razgovori i ko će prisustvovati sa kineske strane.

"Dalaj lama više ne gaji nadu da će uspeti da uveri Kinu da dodeli Tibetu veću autonomiju", izjavio je predstavnik 73-godišnjeg tibetanskog duhovnog vođe.

Međutim kancelarija Dalaj lame kasnije je saopštila da su njegove reči pogrešno predstavljene.

"Kinesko rukovodstvo do sada nije pozitivno odgovorilo na naše predloge", naglasio je Dalaj lama.

Duhovni vođa je za novembar planirao specijalni sastanak Tibetanaca u izgnanstvu, i saopštio da će na njemu biti reči o načinima da se "dijalog pomeri sa mrtve tačke".

Dobitnik Nobelove nagrade za mir, koji je pobegao u Indiju posle neuspeha ustanka protiv kineske vladavine 1959. godine, zalaže se za veću autonomiju Tibeta.

Kina je Dalaj lamu okarakterisala kao separtistu.

U intervjuu za Bi-Bi-Si, predstavnik Dalaj lame u Evropi Tsering Taši kritikovao je međunarodnu zajednicu što ne vrši dovoljan pritisak na Kinu da popusti i pristane na kompromis po pitanju Tibeta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво