Oland iseljava kamp "Džungla" i poziva Britaniju da rešava migrantsku krizu

Francuski predsednik Fransoa Oland je tokom posete Kaleu poručio da će zloglasni izbeglički kamp u tom mestu, u kojem je trenutno više hiljada migranata, biti uklonjen pre kraja godine. Poznat pod nazivom "Džungla", kamp je postao kritična tačka u odnosima Pariza i Londona, jer većina migranata želi u Britaniju. Francuski predsednik zato poziva britanske vlasti da preuzmu svoj deo učešća u rešavanju migrantske krize.

Pod pritiskom desničara i konzervativnog prethodnika Nikole Sarkozija, predsednik Oland obećava pojačanu borbu protiv ilegalne migracije i zatvaranje kampa "Džungla" u Kaleu. U tom lučkom gradu je razgovarao s predstavnicima policije, lokalnih vlasti, civilnog društva i preduzetnicima, ali nije obišao sam kamp, u kome živi između 7.000 i 10.000 migranata.

"Naš cilj je jasan. Želimo da garantujemo bezbednost žiteljima Kalea, da održimo javni red i mir i osiguramo da migranti i izbeglice imaju dostojanstvene uslove za život, jer je to Francuska", istakao je predsednik Francuske Fransoa Oland.

Poziva vlasti u Londonu da pruže pomoć migrantima, od kojih, kako kaže, većina očajnički želi da stigne u Veliku Britaniju.

"Samo zato što je Britanija donela suverenu odluku o izlasku iz Evropske unije, to ne znači da je London oslobođen obaveza prema Francuskoj", poručio je Oland. 

Evropska unija čini sve da opstane sporazum s Ankarom, pa u Tursku šalje 348 miliona evra za najranjivije grupe migranata. Brisel želi da zaustavi ilegalne tokove migracije, na kojima su prošle godine, prema podacima Europola, krijumčari zaradili između pet i šest milijardi dolara.

"Naša poruka je jasna – podržavamo sirijske izbeglice koje su na granici s Turskom, a one koji u Evropu ulaze ilegalno, preko Egejskog mora, vratićemo nazad. Takav mehanizam treba da uspostavimo i sa vlastima Egipta i Tunisa ", rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

A posle samita o izbegličkoj krizi u Beču, jaz između Brisela i Budimpešte sve je veći.

Mađarski premijer Viktor Orban kaže da su zemlje centralne Evrope osnovale savez za odbranu svojih država i svog načina života. U Mađarskoj su u toku poslednje pripreme za referendum o izbegličkim kvotoma, 2.oktobra, a slovački premijer Robert Fico proglasio je politički kraj evropskog sistema kvota o raspoređivanju tražilaca azila.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи