Austrija: Veće obezbeđenje turskih institucija

Austrijske vlasti pojačale su mere bezbednosti u turskim ustanovama posle napada na turska diplomatska predstavništva i organizacije.

U protekle dve nedelje bilo je nekoliko napada na turske institucije u Austriji, što je pokazatelj porasta napetosti između Turaka i Kurda.

Na Konzulat Turske u Salcburgu bačen je molotovljev koktel, a napadnut je i jedan turski klub u Beču.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije obavezalo je policiju da posveti veću pažnju turskim i kurdskim institucijama u zemlji.

Bezbednosne mere, posebno su pojačane oko ambasade Turske u Beču, kao i zvaničnih ustanova te zemlje, saopštila je policija.

"Međutim, naravno ne možemo postaviti po jednog policajca ispred svakog kluba", objasnio je portparol ministarstva unutrašnjih poslova Austrije Rudolf Golija.

Mnogi klubovi reagovali su na protekle događaje time što su angažovali privatna  bezbeđenja, ili postavljanjem video-nadzora.

"Nadam se da će policija izvršavati svoj zadatak brzo i efikasno", rekao je portparol jedne omladinske turske organizacije iz Beča, koji je želeo da ostane anoniman.

Prema njegovim rečima svakog dana problem je sve veći, dodajući da pre svega mladi, kako Kurdi, tako i Turci, koji žive u Beču dozvoljavaju da ih "instrumentalizuju radikalne struje".

Koliko je mržnja između Kurda i Turaka prisutna u Austriji govori i izjava šefa Zajednice kurdskih klubova u Austriji "Fejkom" Hiseina Akmaza u vezi eskalacije nasilja.

"Dalji razlog za eskalaciju je i medijska kampanja protiv Kurda, koja je prisutna već duže vreme u Turskoj", objasnio je Hisein.

Trenutno u Austriji živi oko 110.000 turskih državljana, odnosno ukupno oko 265.000 ljudi poreklom iz Turske.

O Kurdima ne postoje tačni podaci, jer oni dolaze iz pet država, ali procene ukazuju da ih u Austriji, pretežno u Beču i Gracu, ima oko 120.000.

Kurdi i Turci u Austriji često žive u istim delovima grada, kao na primer oko bečke pijace "Brunemarkt", ali što se tiče klubova, lokala i džamija, uvek su odvojeni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара