Uzajamne optužbe Zapada i Rusije zbog Sirije

Na zahtev Velike Britanije, Francuske i SAD u Njujorku je održana hitna sednica Saveta bezbednosti, posvećena eskalaciji nasilja u drugom najvećem sirijskom gradu Alepu. Šefovi diplomatija zapadnih zemalja poručuju da je na Rusiji da obezbedi prekid sukoba u Siriji. Američka ambasadorka Samanta Pauer kaže da su ruske vojne akcije "varvarizam" a ne antiterorizam. Obnova primirja u Siriji je nemoguć poduhvat, poručio ruski izaslanik Vitali Čurkin.

Nedelju dana pošto je propalo primirje u Siriji, pojačani su vazdušni udari na Alep i njegovu okolinu. Sirijska vojska i pobunjenici vode žestoke borbe u predgrađima, ali sa terena stižu kontradiktorne informacije o tome ko je zauzeo koji deo grada.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stefan de Mistura kaže da korišćenje fosfornih bombi i drugog nedozvoljnog oružja može biti ratni zločin.

"Uveren sam da se situacija u Siriji može preokrenuti. Neću podneti ostavku. To bi bio signal da međunarodna zajednica diže ruke od Sirijaca", ukazuje De Mistura.

Specijalni izaslanik UN optužio je sirijske vlasti za "vojno nasilje bez presedana" nad civilama u Alepu. De Mistura je apelovao da se odmah obustave borbe, dostavi humanitarna pomoć i evakuišu ljudi kojima je neophodna htina lekarska pomoć.

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer optužuje Rusiju i naglašava da su ruske vojne akcije u Siriji "varvarizam a ne antiterorizam".

I britanski šef diplomatije Boris Džonson optužuje Rusiju za produžetak rata u Siriji.

"Trebalo bi da vidimo da li su oni koji su gađali Alep znali da su meta nevini civili. To je ratni zločin", kaže Džonson.

Francuski ambasador Fransoa Delatr pridružio se optužbama, ističući da sirijske snage i njeni ruski saveznici koriste pregovore za izlazak iz sirijske krize "kao paravan" za nastavak vojne operacije na terenu.

Delatr je uporedio grad Alep sa Sarajevom za vreme rata u BiH i Gernikom za vreme građanskog rata u Španiji.

S druge strane, ruski izaslanik u UN Vitali Čurkin kaže da je obnova mira u toj zemlji postala bukvalno nemoguć poduhvat.

"Stotine naoružanih grupa su još uvek aktivne u Siriji i ovu teritoruju bombarduje ko god hoće" rekao je Čurkin na hitnom, vanrednom zasedanju Saveta bezbednosti.

"Obnova primirja u Siriji je postala neizvodljiv poduhvat ", zaključio je ruski dipomata, prenosi Tas.

Moskva takođe tvrdi da ni sirijska avijacija ni ruska vojska nisu gađale humanitarni konvoj kod Alepa. Šef diplomatije kaže da je primirje moguće obnoviti samo uz zajedničke napore.

"Ako Amerika i njeni partneri ne obezbede kredibilne dokaze da iskreno žele da razdvoje teroriste od takozvane umerene opozicije, onda ostaje sumnja da se sve ovo radi kako bi se ojačao Front el Nusra", navodi ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара