Japanski premijer zatražio pomoć Kube u slučaju Severne Koreje

Premijer Japana Šinzo Abe zatražio je od Kube, bliskog saveznika Severne Koreje, da pomogne u ostvarenju cilja "svet bez nuklearnog oružja", zbog straha od provokacija Pjongjanga ispaljivanjem balističkih raketa.

Šinzo Abe je u govoru tokom drugog dana svoje zvanične posete Havani, poručio da je Japan rešen da nastavi napore za ostvarenje cilja "svet bez nuklearnog oružja" uz saradnju Kube i ostatka međunarodne zajednice.

Abe je prvi japanski premijer koji je posetio Kubu, a tokom jučerašnjeg sastanka sa kubanskim predsednikom Raulom Kastrom izjavio je da "Severna Koreja nastavlja sa provokacijama, što povećava opasnost za Japan i ceo region", istovremeno ukazavši i na "prijateljske odnose" Pjongjanga i Havane.

Abe je u Havani takođe zatražio od Kube "razumevanje i saradnju" u donošenju rezolucije o otmicama Japanaca radi špijunaže u korist Pjongjanga.

Severna Koreja izazvala je 2002. godine burne reakcije priznanjem da je tokom 1970-tih i 1980-tih godina otela 13 Japanaca radi špijunaže u korist Pjongjanga.

Petorici otetih bilo je dozvoljeno da se vrate u svoju zemlju, dok su ostali, prema tvrdnjama Pjongjanga, mrtvi, iako Severna Koreja za te tvrdnje nije ponudila nikakve dokaze.

Prema navodima japanskih vlasti, oteto je još 800 Japanaca, mnogi od njih posle 2000. godine.

Abe se tokom posete Kubi sastao i sa bivšim kubanskim liderom, "ocem revolucije" Fidelom Kastrom, koji se sa vlasti povukao 2006. godine, i sa njim razgovarao o "potrebi da se pojačaju napori za iskorenjivanje nuklearnog oružja", javili su kubanski mediji.

Japanski premijer istakao je da želi da u odnosima Havane i Tokija "bude otvorena nova stranica" u cilju daljeg približavanja Kube i SAD, najvažnijeg saveznika Japana.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво