Bela kuća: Rusi krivi za napad na konvoj

Američki zvaničnici tvrde da su SAD došle do preliminarnih zaključaka da su ruski ratni avioni bombardovali konvoj koji je dostavljao humanitarnu pomoć UN u Alepu, i skladište Sirijskog arapskog crvenog polumeseca, prenosi "Si-En-En".

Bela kuća je zauzela stav da je Rusija odgovorna za napad, bez obzira na to da li su ga izvršili njeni ili avioni sirijskog režima. Neimenovani zvaničnik je rekao da "svi dokazi koje imaju ukazuju na taj zaključak".

"Sve naše informacije jasno ukazuju da je u pitanju vazdušni napad. To znači da su samo dva entiteta mogla da budu odgovorna", rekao je zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Ben Rods, navodeći da su to Moskva i sirijski režim.

Rods, međutim, nije precizirao kojoj zemlji pripadaju avioni koji su izvršili napad.

"Smatramo rusku vladu odgovornom za vazdušne napade u ovom vazdušnom prostoru, imajući u vidu to da je tokom prekida neprijateljstava njihova obaveza bila da prizemlje sve vazdušne operacije u područjima u koja je dopremena humanitarna pomoć", rekao je Rods.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je ranije rekao da sirijske vazdušne snage nisu mogle da pogode konvoj koji je dopremao humanitarnu pomoć UN u Alep, pošto se napad dogodio tokom noći, kada sirijski avioni ne lete.

"Naša vojska je već saopštila da naša avijacija tamo nije delovala. Sirijska avijacija nije mogla da deluje, jer se napad dogodio u kasnim časovima, kada je mrak", rekao je Lavrov, koji prisustvuje sednici Generalne skupštine UN u Njujorku.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je ranije video-snimak bespilotne letelice na kojem se vidi napad na konvoj koji je dopremao humanitarnu pomoć UN u Alepo.

Na video-snimku se vidi da je konvoj UN pratilo terensko vozilo terorista sa minobacačem velikog kalibra, rekao je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Dodao je da "nije jasno ko je koga pratio: da li je kamion sa minobacačem pratio konvoj volontera 'belih šlemova' ili je bilo obrnuto".

"A što je najvažnije, gde je nestao minobacač kada se približio odredištu konvoja i koje su bile mete njegovog granatiranja kada se konvoj zaustavio i istovarao pomoć?", upitao je Konašenkov.

U napadu na kamione koji su prevozili humanitarnu pomoć kod Alepa, poginulo je oko 20 civila, među kojima i jedan član osoblja Crvenog krsta, saopštila je ranije ta organizacija.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи