Ban poziva na okončanje sukoba u Siriji

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun otvorio je debatu u Generalnoj skupštini UN pozivom na okončanje borbi u Siriji. Američki predsednik Barak Obama pozvao na "korekciju kursa" kako bi se obezbedilo da se države i narodi ne povuku u još oštrije podeljen svet.

Ban je izrazio gnev zbog lidera koji, kako tvrdi, "nastavljaju da hrane ratnu mašinu u Siriji", krše ljudska prava i sprečavaju dostavu humanitarne pomoći gladnima.

Tvrdi da su mnoge grupe ubijale nedužne civile, ali niko više od sirijske vlade, prenosi AP.

Prema njegovim rečima, moćni zaštitnici obe strane u sukobima u Siriji, koji traju više od pet godina, imaju krv na svojim rukama.

"Prisutni u ovoj sali danas su predstavnici vlada koje su ignorisale, omogućile, finansirale, učestvovale ili čak planirale i izvršavale zločine, koje su počinile sve strane u sukobima u Siriji protiv sirijskih civila", rekao je Ban.

Osvrćući se na proteklih 10 godina, koliko je proveo na čelu UN, Ban je ukazao na rast "moći naroda", omogućene mobilnim telefonima koji su prekrili ceo svet, zatim, na smanjenje siromaštva i političkih napetosti u državama kao što su Mjanmar i Šri Lanka, kao i na prekid vatre u Kolumbiji.

Ban je rekao da je ponosan što je u vreme njegovog mandata promovisana uloga žena u UN i izazvao snažan aplauz kada je rekao: "Ponosan sam što sebe mogu nazvati feministom."

Fokus njegovog obraćanja bio je, međutim, veliki broj problema u svetu, kao i lideri koji nisu uspeli da ih reše.

Kao ozbiljne bezbednosne pretnje naveo je borbe u Jemenu, Libiji, Iraku, Avganistanu i Sahelu, kao i izraelsko-palestinski sukob, u kome se, kako je rekao, "perspektiva dvodržavnog rešenja smanjuje iz dana u dan".

Ban se dodirnuo i drugih pitanja: ekstremista koji guraju narode u dva kampa – "mi" i "oni", zatim nepoverenja građana u lidere, kao i na probleme prouzrokovane klimatskim promenama – rast nivoa mora, rekordne vrućine i ekstremne oluje.

Obama: Korigovati kurs da bismo izbegli podeljeniji svet

Američki predsednik Barak Obama upozorio je da su snage globalizacije pokazale "velike linije rascepa" širom sveta i pozvao na "korekciju kursa" kako bi se obezbedilo da se države i narodi ne povuku u još oštrije podeljen svet.

U cilju napretka, moramo da priznamo da postojeći put ka globalnoj integraciji zahteva korekciju kursa, rekao je Barak Obama.

Obama je, u svom poslednjem govoru kao predsednik SAD u Generalnoj skupštini UN, izrazio žaljenje što je svet postao bezbedniji i prosperitetniji u isto vreme kada se neke države bore sa razornom izbegličkom krizom, terorizmom i slomom reda na Bliskom istoku.

Istakao je da je vladanje postalo teže dok ljudi gube veru u javne institucije, a napetosti među državama sve brže izmiču kontroli, prenosi AP.

"To je paradoks koji definiše svet danas. Moramo da idemo unapred, a ne unazad", poručio je Obama.

Obama je rekao da je pedeset zemalja obećalo da će ove godine primiti 360.000 izbeglica, što je duplo više nego prošle godine, izjavio je Barak Obama.

Obama je pohvalio Nemačku i Kanadu zbog toga što su otvorile svoja vrata za one ljude koji su izbegli iz zona konflikta poput onog u Siriji, prenosi AFP.

Predsednik SAD je iskoristio poslednje pojavljivanje pred UN kako bi, kako tvrdi, ukazao na to kako je njegovo rukovodstvo svet usmerilo u boljem pravcu u poslednjih osam godina.

U srcu tog pristupa je ideja da se najveći sukobi najbolje rešavaju kada nacije sarađuju, a ne kada deluju pojedinačno, rekao je Obama.

U, kako navodi AP, suptilnom osvrtanju na republikanskog kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa, Obama je izrazio žaljenje što su terorističke mreže proširile svoju ideologiju na društvenim mrežama, podstakavši bes ka "nevinim imigrantima i muslimanima".

Kao ključne primere napretka u delovanju američke administracije naveo je Kubu i Mjanmar, kao i globalnu saradnju za smanjenje emisija koje dovode do globalnog zagrevanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара