Američke kompanije obećale 650 miliona dolara za izbeglice

Više desetina američkih kompanija obećalo je pomoć od 650 miliona dolara za izbeglice, saopštila je Bela kuća, uoči samita o izbeglicama čiji će domaćin biti američki predsednik pre početka sednice Generalne skupštine UN.

Među 51 kompanijom koje će obezbediti pomoć su "Fejsbuk", "Tviter", "Masterkard", "Džonson end Džonson" i druge korporacije koje će izbeglicama olakšati pristup obrazovanju, zapošljavanju i finansijskim servisima.

Predsednik SAD Barak Obama će danas zajedno s liderima Jordana, Meksika, Švedske, Nemačke, Kanade i Etiopije, kao i generalnim sekretarom UN Ban Kimunom, biti domaćin samita o izbeglicama.

Očekuje se da zemlje koje učestvuju na samitu saopšte konkretne korake kako će pomoći izbeglicama, u skladu sa ciljem SAD da se humanitarna pomoć poveća za tri milijarde dolara, udvostruči smeštaj izbeglica i da im se omoguće obrazovanje i poslovi, izjavila je ambasadorka SAD u UN Samanta Pauer.

Svet se sočava s najvećom izbegličkom krizom od Drugog svetskog rata, s više od 65 miliona ljudi koji su napustili svoje domove zbog rata, progona ili u potrazi za boljim životom.

Bela kuća je prošle sedmice saopštila da će tokom naredne godine naseliti 110.000 izbeglica, što je za 30 odsto više nego ove godine.

Migranti i izbeglice su u ponedeljak bili prvi put tema samita UN, na kojem je usvojena deklaracija čiji je cilj da se obezbedi usklađeniji i humaniji odgovor na izbegličku krizu.

Dokument, međutim, ne sadrži konkretne obaveze niti je pravno obavezujući.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво