Uhapšen osumnjičeni za napade u SAD

Policija u Nju Džerziju je ranila i uhapsila Ahmada Kana Rahamija, američkog državljanina rođenog u Avganistanu koji je osumnjičen za izazivanje eksplozija u Njujorku i Nju Džerziju tokom vikenda, javlja televizija En-Bi-Si, pozivajući se na izvore u policiji. Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio izjavio je da je bombaški napad u Njujorku akt terorizma.

Bombaši napad u Njujorku, u kom je ranjeno 29 osoba, bio je akt terorizma, izjavio je gradonačelnik tog grada Bil de Blazio nakon hapšenja osumnjičenog.

"Imamo sve razloge da verujemo da je to bio akt terorizma", rekao je De Blazio.

Konferencija je održana nakon što je policija u Nju Džersiju ranila i uhapsila Ahmada Kana Rahamija, američkog državljanina rođenog u Avganistanu, koji je osumnjičen za izazivanje eksplozija u Njujorku i Nju Džersiju tokom vikenda, javila je televizija En-Bi-Si, pozivajući se na izvore u policiji.

Istovremeno, istražitelji su objavili da nema indicija da je osumnjičeni pripadao "nekoj široj ćeliji", navodi AP.

Pomoćnik direktora zadužen za kancelariju FBI u Njujorku Bil Svini je rekao da se ne traga za drugim osumnjičenim u vezi sa napadima.

Rahami je uhapšen u Lindenu, u Nju Džersiju, nakon okršaja vatrenim oružjem sa policijom. Si-En-En javlja da je Rahami ubačen u kola hitne pomoći na nosilima sa krvavim zavojem na desnom ramenu.

Policija ga je ranila u nogu a on je uspeo da rani jednog policajca u ruku i da pogodi još jednog u pancir prsluk. 

Rahami je identifikovan kao osumnjičeni nakon što je na jednoj od eksplozivnih naprava koja nije eksplodirala pronađen njegov otisak prsta, rekao je viši policijski službenik za En-Bi-Si.

Povrede koje su Rahami i policajci dobili nisu opasne po život, navodi En-Bi-Si.

Potraga za Rahamijem završena je pošto je vlasnik jednog lokalnog bara video čoveka kako spava u kolima i obavestio policiju, rekao je gradonačelnik Lindena Derek Armsted.

Kada se policija približila automobilu on Rahami je otvorio vatru.

Policija je potom našla još tragova koji su ukazivali na Rahamija, na mobilnim telefonima koji su bili povezani sa neeksplodiranim bombama, navodi američka televizija.

"Čini se da on praktično nije uradio ništa da prikrije tragove", rekao je izvor iz policije.

Pre hapšenja, FBI je objavio da je osumnjičeni "naoružan i opasan", a guverner Njujorka Endrju Kuomo je rekao da vlasti ne isključuju mogućnost da je reč o međunarodnom terorizmu.

U jednom trenutku je nakratko bio zatvoren i kampus vojne akademije Vest point, jer se posumnjalo da je Rahami tamo ušao.

Dvadesetosmogodišnji Rahami se sumnjiči da je tokom vikenda izazvao eksploziju u kvartu Čelsi na Menhetnu, u kojoj je povređeno 29 ljudi, kao i da je podmetnuo bombu na trasi dobrotvorne trke američkih marinaca u Sisajd parku i bombu na stanici u Elizabetu, koja je jutros deaktivirana.

Prema do sada prikupljenim podacima, čini se da su sva tri incidenta povezana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи