Sirijska vojska proglasila kraj primirja

Sedmodnevni prekid vatre u Siriji, postignut između Rusije i SAD, zvanično je završen, saopštila je sirijska vojska. SAD traže da Rusija objasni ovakav stav vojske u Siriji.

U saopštenju sirijske vojske nije navedeno da li će primirje u Siriji biti ponovo uspostavljeno, prenosi Rojters.

S druge strane, navedeno je da se "terorističke grupe", termin koji sirijska vlada koristi za sve pobunjenike koji se bore protiv nje, nisu držale nijedne od stavki dogovora i da su prekid vatre koristile da bi se ponovo naoružale.

U saopštenju piše da su te grupe primirje narušile 300 puta, a Rojters navodi da su se sve strane u sukobu međusobno optuživale za kršenje prekida vatre.

Sjedinjene Američke Države saopštile su da rade na produženju sporazuma o prekidu neprijateljstava u Siriji, ali su pozvale Rusiju da najpre razjasni saopštenje sirijske vojske da je primirje završeno, javlja Rojters.

"Mi imamo dogovor sa Rusijom, koja je odgovorna za pridržavanje primirja od strane sirijskog režima, tako da očekujemo da Rusija razjasni njihov stav", saopštio je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

Dodao je da je nasilje donekle smanjeno otkako je dogovoreno primirje, ali je napomenuo da nije bilo sedam uzastopnih dana primirja, na šta je pozvao sporazum SAD i Rusije.

Agencije su prethodno javile da je prekid vatre doveden u pitanje zbog učestalih kršenja primirja i nemogućnosti da se dostavi humanitarna pomoć u Alep, što je ključna tačka dogovora.

Generalštab Vojske Rusije saopštio je tada da je besmisleno da sirijska vlada poštuje prekid vatre koji pobunjenici kontinuirano krše.

"Pobunjenici su ubili 63 civila i 153 vojnika od početka primirja", rekao je ruski general Sergej Ruckoj.

Ruckoj je optužio Vašington da pobunjenici i teroristi ne samo što nisu dovoljno odvojeni već su se pobunjenici ujedinili s terorističkom organizacijom El Nusra front.

Američki državni sekretar Džon Keri odbio je ranije da, uprkos produženju nasilja i nemogućnosti dostavljanja pomoći opkoljenim zajednicama, proglasi propalim nedelju dana star prekid vatre u Siriji, i rekao da se primirje i dalje "drži, ali da je krhko".

Stotine hiljada stanovnika u provinciji Alep, uporištu pobunjenika na severu Sirije, nisu dobili humanitarnu pomoć koju su pripremile Ujedinjene nacije.

Opozicija tvrdi da su sirijske trupe i njihovi saveznici prekršili primirje 254 puta, dok državni mediji javljaju da su pobunjenici samo u nedelju prekršili sporazum 32 puta.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji, navodi da je od početka primirja u Siriji poginulo 92 ljudi, među kojima 29 dece i 17 žena.

U broj poginulih nije uračunato nekoliko desetina sirijskih vojnika koji su poginuli u blizini grada Deir el Zora u bombardovanju koalicije okupljene oko SAD.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво