Britanski general: Ne možemo se odbraniti od Rusa

Oružane snage Velike Britanije ne bi bile u stanju da brane zemlju od ozbiljnog vojnog napada, jer su oslabljene smanjenjem vojnih izdataka, upozorio je bivši šef britanskog generalštaba.

General Ričard Barons je, u memorandumu na 10 stranica, koji je u aprilu, pre nego što će biti penzionisan, uputio ministru odbrane Majlu Felonu, istakao da ne postoji plan odbrane zemlje od konvencionalnog napada, koja bi bila pobeđena u slučaju koncentrisane ruske vazdušne kampanje, piše Fajnenšel tajms.

"Sposobnost koja je u temelju svih velikih oružanih snaga, oslabljena je samim procesom planiranja", naveo je Barons u privatnom memorandumu u koji je Fajnenšel tajms imao uvid.

Rojters podseća da se britanska vlada prošle godine obavezala da će ispuniti obaveze preuzete u NATO-u i do kraja decenije trošiti dva procenta bruto domaćeg proizvoda na odbranu, i obećanje da će povećati vojne troškove za 12 milijardi funti, na 178 milijardi u narednoj deceniji.

Kresanje vojnih troškova od 2010. godine, radi smanjenja rekordnog budžetskog deficita, dovelo je, međutim, do smanjenja broja pripadnika britanskih vojnih snaga za šestinu, a građanskih lica na službi u oružanim snagama za 30 odsto.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво