Moskva: Ne postoji plan B za Siriju

Zamenik šefa ruske diplomatije i izaslanik ruskog predsednika za Bliski Istok i Afriku Mihail Bogdanov izjavio je da bi SAD trebalo da se drže sporazuma o primirju u Siriji postignutog sa Rusijom, pošto ne postoji plan B.

"Kada postignemo neki dogovor, onda kažemo to je to, treba ga primeniti. Nemamo ni plan B ni C. Ovo je jedini plan koji je na stolu i pozivamo sve da primene ono što tu piše", rekao je Bogdanov za Bi-Bi-Si, odgovarajući na pitanje zašto bi SAD trebalo da veruju Rusiji u vezi sa rešenjem sirijske krize.

Istovremeno, istakao je da Rusija i SAD imaju dogovor o odvajanju sirijske opozicije od terorističkih grupa, a Pentagon je predao Moskvi informacije o lokaciji sirijske opozicije, prenosi agencija Tas.

Rusija, međutim, dolazi do "tačke kada više neće moći da čeka" pošto se čini da se američkoj vojsci i bezbednosnim službama ne žuri da odvoje "umerenu opoziciju" od grupe Džabhat Fateh el Šam koja se ranije zvala Nusra front i zabranjena je u Rusiji.

U međuvremenu, prvi zamenik načelnika Glavne uprave Generalštaba ruske vojske rekao je novinarima da je ruska strana spremna na produženje primirja u Siriji za još 72 sata, a koje ističe večeras.

"Očekujemo da američka strana preduzme drastične mere kako bi uticala na oružane jedinice koje kontroliše da bi obezbedila striktno poštovanje sporazuma od 9. septembra. U suprotnom, situacija bi mogla izmaći kontroli", rekao je Poznihir.

Prošlog vikenda u Ženevi, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri postigli su sporazum sa ciljem da se uspostavi prekid vatre u ratu u Siriji koji traje već pet godina kako bi se stvorio teren za obnovu političkog procesa, podsetio je Tas.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво