Štajnmajer: Iduće nedelje mogući koraci ka trajnom miru

Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer, koji je doputovao u dvodnevnu posetu Ukrajini, rekao je da nedavni pokušaj primirja između ukrajinskih trupa i proruskih snaga pruža "tračak nade" i da vidi mogućnosti za dalje korake ka trajnom miru iduće nedelje. Šef francuske diplomatije Žan Mark Ero upozorio je Ukrajinu da Sporazum iz Minska mora da se primenjuje

Štajnmajer, koji u poseti Ukrajini boravi sa francuskim kolegom Žan Mark Eroom, rekao je da će, uz pristanak Moskve, proruske snage na istoku Ukrajine u ponoć ponovo staviti na snagu prekid vatre, kojeg će se i Kijev, kako je saopštio, pridržavati, prenosi Rojters.

Dve strane su se ranije saglasile da poštuju primirje koje će se poklopiti sa početkom školske godine, odnosno od 1. septembra, što je smanjilo intenzitet sukoba, ali ih nije u potpunosti zaustavilo.

"Ponovo smo na raskršću. Vidimo mali tračak nade u primirju, ali to nije dovoljno", rekao je Štajnmajer na konferenciji za novinare.

Šef francuske diplomatije Žan Mark Ero upozorio je Ukrajinu da ne postoji "plan B" za rešenje krize na istoku te zemlje, osim mirovnog sporazuma iz Minska.

"Ne postiji alternatva, ne postoji plan B. Sporazum iz Minska mora da se primenjuje", rekao je Ero na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu sa šefom nemačke diplomatije Frank Valterom Štajnmajerom.

Šef francuske diplomatije je izrazio nadu da će sledeće nedelje biti zaključen sporazum o početku demilitarizacije tri oblasti na istoku Ukrajine, navodeći da je to "važna etapa" i da će biti uspešna "ukoliko svako ispuni svoj deo obaveze".

Ero je takođe naveo da je neophodno raspisivanje lokalnih izbora na istoku Ukrajine i doneti predlog zakona o lokalnim izborima i statut Donjecka.

Sporazumom iz Minska, zaključenim februara prošle godine, predviđen je niz političkih i ekonomskih mera za okončanje sukoba, ali do njegove primene još nije došlo, za šta ni ukrajinska ni ruska strana ne prihvataju odgovornost.

Prema tekstu sporazuma, ukrajinske vlasti trebalo bi da izmene ustav i priznaju autonomiju pobunjeničkim oblastima na istoku i raspišu izbore, što je izazvalo oštre polemike u Kijevu, koji te odredbe smatra legalizovanjem separatizma i destabilizacije Ukrajine.Ukrajinska vlada smatra da izbori ne mogu biti raspisani dok se ne povuku strane trupe i dok Kijev ne preuzme punu kontrolu nad granicom sa Rusijom, dok Zapad izbore vidi kao sredstvo za političku reintegraciju separatističkih teritorija.

Tokom dvogodišnjih sukoba proruskih separatističkih pobunjenika i ukrajinskih snaga u istočnoj Ukrajini, poginulo je više od 9.500 ljudi.

Ranije je najavljeno da će Štajnmajer, koji je i predsedavajući OEBS-a, zajedno sa Eroom razgovarati sa ukrajinskim predsednikom, premijerom i predstavnicima parlamentarnih stranaka o mogućnostima brže primene Minskog sporazuma, kao i da će posetiti posmatračku misiju OEBS-a na istoku Ukrajine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво