Rusija i EU uglađeno o Gruziji

Evropska unija i Rusija nastaviće narednog meseca pregovore o ekonomskoj i političkoj saradnji, uprkos tenzijama koje je u odnosima dve strane ostavio avgustovski sukob u Gruziji. Lavrov i Kušner nakratko razmatrali aspekte kosovske krize. Nedoumice oko mandata posmatrača u Gruziji diplomatski gurnute u drugi plan.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, posle zasedanja Stalnog saveta partnerstva Rusija-EU u Sankt Peterburgu, rekao da Moskva smatra da je planom Medvedev-Sarkozi predviđeno da posmatračka misija Unije bude raspoređena u zonama koje se naslanjaju uz Južnu Osetiju i Abhaziju.

Njegov francuski kolega, Bernar Kušner je, pak, odgovarajući na optužbe ministra inostranih poslova Abhazije Sergeja Šambe da posmatrači EU ne obavljaju valjano svoju funkciju, rekao da oni "na najbolji način" obavljaju zadatke u komplikovanim uslovima i nenaoružani.

Ističući da međunarodna zajednica poslednjih godina nije posvećivala mnogo pažnje Kavkazu, kada je dostavljano oružje u Gruziju, Lavrov je ponovio da Rusija ne bi želela da se donatorska pomoć obećana Gruziji iskoristi za naoružavanje gruzijske vojske i posluži iskušenju za pokretanje još jedne avanture.

Međunarodna zajednica je prošle sedmice odobrila 4,5 milijardi dolara pomoći Gruziji, namenjene prevladavanju poledica sukoba, ali je Moskva rezultat donatorske konferencije dočekala sa rezervom, strahujući da bi se deo novca mogao usmeriti na kupovinu naoružanja.

Kušner je rekao da Moskva, suštinski, ispunjava sporazum o prekidu vatre, navodeći, međutim, da je ruski plan o zadržavanju velikog broja u Južnoj Osetiji i Abhaziji u suprotnosti sa tim dokumentom,

Kritike šega francuske diplomatije, međutim, nisu prešle granicu uglađenog diplomatskog ophođenja, te je i Lavrov rekao da će Rusija podržavati sve napore međunarodne zajednice usmerene na stvaranje pouzdanih garancija da neće biti ponovljena agresija Gruzije protiv suseda na Kavkazu.

Lavrov je, međutim, optužio Gruziju da uslovljavanjem učešća na ženevskim pregovorima, direktno izaziva Moskvu.

Gruzija je, prethodno, odbila da učestvuje na predstojećim pregovorima u Ženevi, ukoliko skupu budu prisustvovali predstavnici Južne Osetije i Abhazije.

"Razmatranje problema bezbednosti u regionu i pitanja stvaranja normalnih uslova za praktično razmatranje pitanja izbeglica nemoguće bez učešća predstavnika Chinvalija i Suhumija", rekao je Lavrov, rekavši da su razmotreni "neki aspekti situacije na Kosovu".

"Dogovorili smo se da uložimo dodatne napore da bi predstojeća nova runda međunarodnih konsultacija 18. novembra u Ženevi o pitanjima bezbednosti u regionu protekla efikasnije nego prvi susret 15. oktobra", rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи