Junker: EU treba da ima zajedničke vojne snage

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker poručio je da budućnost EU nije ugrožena odlukom Britanije da napusti blok. Evropska unija bi trebalo da ima zajedničke vojne snage, koje bi se dopunjavale sa NATO-om, rekao je Junker pred Evropskim parlamentom u Strazburu.

"Moramo da imamo evropska sedišta i trebalo bi da radimo ka uspostavljanju zajedničkih vojnih snaga. One bi trebalo da se dopunjavaju sa NATO-om", rekao je Junker u godišnjem govoru "O stanju unije" pred Evropskim parlamentom u Strazburu. 

Sa ekonomske tačke gledišta, ocenio je, udruživanje "naših vojnih resurasa može se opravdati".

"Nedostatak saradnje je nešto što Evropu košta 20 do 100 milijardi dolara godišnje", ocenio je Junker, prenosi Rojters.

Junker je predložio osnivanje Evropskog fonda za odbranu do kraja godine kako bi se aktivno stimulisali istraživanje i razvoj u toj oblasti.  

Predsednik Evropske komisije poručio je da budućnost EU nije ugrožena odlukom Britanije da napusti blok, apelujući na London da što pre pokrene proces "razvoda". 

Junker je pred Evropskim parlamentom u Strazburu, naveo da EU poštuje i istovremeno žali zbog odluke Britanije, ali da Unija kao takva nije pod znakom pitanja.

U govoru koji je započeo na nemačkom jeziku, Junker je istakao da želi da se Bregzit "dogodi što je pre moguće kako bi mogli da se preduzmu neophodni koraci da bi odnosi sa Britanijom, koji moraju da ostanu na prijateljskoj osnovi, mogli da dobiju novi oblik".

Junker je naveo da i dalje stoji njegova konstatacija od prošle godine da "nema dovoljno Evrope i da nema dovoljno Unije".

Prema njegovim rečima, dešava se da se prednost daje nacionalnim interesima.

"Evropske integracije ne smeju da se povinuju nacionalnim interesima. Evropa ne sme da postane bezlična masa. Mi želimo da gradimo. Želimo bolju Evropu", naglasio je Junker.

Junker je ukazao da populizam ne rešava već stvara probleme i da se od toga treba čuvati, preneo je Rojters.

"Mi nismo Sjedinjene Evropske Države", kazao je Junker.

Junker je na kraju govora pozvao svaku članicu da preuzme više odgovornosti. "Ne odustajmo od našeg zajedničkog sna", istakao je Junker.

"Solidarnost potrebna, ali se ne može nametati"

Predsednik Evropske komisije rekao je da se solidarnost ne može nametnuti zemljama članicama EU.

"Solidarnost mora biti dobrovoljna i dolaziti iz srca", rekao je Junker u trenutku kada se neke zemlje žestoko protive njegovom planu kvota za preraspodelu izbeglica među članicama EU.

Evropska komisija je prošle godine sastavila plan o obaveznom preseljenju 160.000 izbeglica koje se nalaze u Grčkoj, Italiji i još nekim zemljama u druge članice EU u roku od dve godine, prenosi AP.

Slovačka, koja trenutno predsedava EU i nekoliko drugih zemalja odbile su da učestvuju u tom planu, a Mađarska je čak pokrenula sudski postupak za utvrđivanje njegove legalnosti. Godinu dana kasnije, preseljeno je manje od 5.000 izbeglica.

Uprkos današnjoj promeni stava, Junker je apelovao na zemlje EU da podnesu svoj deo tereta u "fer" preraspodeli izbeglica.

On je istakao i da se mora više učiniti kako bi se znalo ko prelazi granicu i ulazi u EU, u čemu će, kako je rekao, pomoći nova evropska agencija.

"Svako ko dolazi u EU ili odlazi iz nje mora biti registrovan", istakao je Junker.

Takođe, zemlje članice i institucije moraju blisko sarađivati na raspoređivanju 200 graničara i 50 vozila na bugarskoj granici. Želeli bismo da to bude urađeno do kraja godine, rekao je Junker kako prenosi Rojters.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара