Aselborn: Mađarsku isključiti iz Evropske unije

Izjava ministra spoljnih poslova Luksemburga Žana Aselborna, kojom apeluje da Mađarska treba bar privremeno da bude isključena iz EU zbog nepoštovanja demokratskih vrednosti, izazvala je negodovanje zvaničnika pojedinih država članica.

Žan Aselborn je u intervjuu za nemački list Velt rekao da su ljudi kao mađarski premijer Viktor Orban stvorili sliku Evropske unije koja se usuđuje da brani vrednosti koje ne može da očuva unutar bloka.

Aselborn je rekao da "oni koji poput Mađarske dižu ograde prema ratnim izbeglicama, koji krše pravo na slobodu štampe ili nezavisno sudstvo, trebalo bi privremeno, a čak definitivno, da budu isključeni iz Evropske unije".

Naveo je da je to jedini način da se očuvaju vrednosti Unije.

Mogućnost isključenja neke članice zbog kršenja osnovnih vrednosti Evropske unije predviđena je evropskim sporazumima, ali je za takvu odluku potrebna jednoglasna odluka.

"To jeste problem i Orban to dobro zna", rekao je Aselborn.

Ovakav stav Žana Aselborna kritikovao je ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc, navodeći da ne podržava takvu izjavu.

U EU, prema njegovim rečima, mora biti moguće "žustro diskutovati", ali jednom partneru preko medija poručiti da ga više ne želi u EU ne doprinosi zajedništvu.

"Mađarska je evropska država, članica EU i austrijski sused. Neophodno je poštovanje kako se ne bi ugrozio mirovni projekat Evropa", naglasio je Kurc pred sednicu austrijske vlade.

Kritiku je uputio i šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, navodeći da takav stav nije dogovoren u Evropi.

"Mogu da razumem da, kada se radi o Mađarskoj, nek u Evropi postaje nestrpljiv... Međutim, nije moj lični pristup da nekoj članici EU pokazujem vrata", rekao je Štajnmajer na konferenciji za novinare u glavnom gradu Letonije, Rigi, gde boravi u poseti. 

Mađarski premijer je ponovo oštro kritikovao migrantsku politiku EU, navodeći da to što je ta zemlja podigla ogradu prema Srbiji i Hrvatskoj da bi zaustavila migrante predstavlja dokaz "nesposobnosti Brisela".

"Evropa mora da se probudi , kriza se neće rešiti sama od sebe", rekao je Orban, navodeći da su neophodne alternative - smislene debate i ujedinjena Evrope, preneo je MTI.

Orban je za 2. oktobar zakazao referendum o izbeglicama, a vlasti u Budimpešti su prošle godine izgradile žičanu ogradu na južnim granicama kako bi se zaustavio nelegalni priliv migranata.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи