Ugroženo primirje u Siriji?

U Siriji stupa na snagu prekid vatre između vladinih snaga i pobunjenika. Pre isteka roka za obustavu neprijateljstava, vođene su žestoke borbe na više frontova, a uticajna, radikalna pobunjenička grupa saopštila je da je protiv uslova iz sporazuma o primirju. Predsednik Bašar el Asad prisustvovao je jutros molitvi u džamiji u Daraji, predgrađu Damaska koje je bilo uporište opozicije do pre mesec dana.

Izveštaji sa terena u Siriji govore da je pre ponoći bilo sukoba u blizini Alepa i Damaska, ali se vojne akcije vladinih snaga i pobunjenika smatraju pokušajima učvršćivanja pozicija pre stupanja na snagu primirja.

U Alepu je jutros u bombaškom napadu na pobunjenički deo grada sedmoro ljudi ubijeno, među kojima je i troje dece. Sirijske pobunjeničke grupe uputile su pismo zvaničnom Vašingtonu u kom tvrde da žele da sarađuju u uspostavljanju mira ali i da je dogovor zanemario okupirane teritorije. Pozivaju na jednaki tretman svih teritorija, bez izuzetaka.

Sirijski predsednik Bašar el Asad izjavio je da je ta država rešena da povrati sve oblasti iz ruku terorističkih grupa, saopštilo je Predsedništvo na svom nalogu na društvenim mrežama, nekoliko sati pre nego što primirje prema američko-ruskom dogovoru treba da stupi na snagu, javlja Rojters. 

Izbegnuto je pominjanje garancija, mehanizama za nadzor primirja i kazni u slučaju kršenja sporazuma. Protiv prekida vatre je uticajna pobunjenička grupa, Arar el Šam koja u video-poruci tvrdi da se tim dogovorom ne ostvaruju ni minimalni ciljevi naroda koji je krenuo u revoluciju.

"Dogovor o prekidu vatre služi da bi ojačao režim, sa bezbednosne i vojne strane gledišta kako bi opozicija ostala bez ikakvog političkog uticaja i bila prisiljena da se pridržava svih dosadašnjih međunarodnih sporazuma, bez obzira koliko oni loši bili", kaže Ali el Omar, zamenik komandanta grupe Arar el Šam.

Turska će poslati tokom dana 30 kamiona sa hranom, dečjom odećom i igračkama u sirijski grad Alep, utvrđenim koridorima, ali tek pošto primirije stupi na snagu sa zalaskom sunca. To je potvrdio predsednik Redžep Tajip Erdogan koji je dodao da će u to biti uključeni Ujedinjene nacije i Crveni polumesec. Osim Alepa, pomoć će stići i u pogranične sirijske gradove.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије