I Britanija gradi zid protiv migranata

Kako bi sprečila migrante da iz francuske luke Kale prelaze na njenu teritoriju, Velika Britanija planira da izgradi zid visine tri metra. Zid će se graditi u saradnji sa francuskim vlastima, i predstavlja još jedan pokušaj da se zaustave ilegalni migranti, ali i sve veća materijalna šteta po kamionski saobraćaj Engleske sa Evropom.

Svi kamioni koji moraju da se u Kaleu zaustave radi ulaska u Evrotunel, ili još gore, da prenoće na parkingu, već mesecima su meta sve bezobzirnijih pokušaja migranata sa Bliskog, Dalekog Istoka i Afrike da se ukrcaju u tovarni prostor, ili, što je sve češći slučaj, da obiju kamione i ukradu robu.

Francuske i britanske vlasti su prvo podigle ogradu, ali su posle brojnih upada kroz nju zaključile da je potrebno nešto čvršće.

"Zid će biti visok četiri metra, dug jedan kilometar, i pružaće se duž kraja glavnog puta do same luke. Koštaće oko dva miliona funti, a deo je znatno većeg paketa mera koje pripremamo sa Francuzima. Jednostavno, moramo da zaštitimo naše kamione od napada ili pokušaja ukrcavanja slepih putnika", rekao je Robert Gudvil, britanski ministar unutrašnjih poslova.

Zid će obuhvatiti i parking za 200 kamiona koji moraju da prenoće u Kaleu. Stanovnici improvizovanog kampa nazvanog "Džungla" kažu da ih zid neće mnogo pogoditi.

"Naša budućnost je u Francuskoj, ne Engleskoj", kaže Ismail, migrant iz Sudana.

"Francuska je bolja. Dobra je i Engleska, ali su bolje sve druge evropske zemlje", navodi njegov zemljak Muhamed.

Jedna od tih drugih evropskih zemalja, Austrija, predlaže zakon koji će onemogućiti izbeglice da traže azil kad broj pređe kvotu od 37.500 lica.

Austrija navodi da nije u stanju da obradi i prihvati više od tog broja zbog povećanog kriminala, opasnosti od islamističke radikalizacije i nedovoljnih kapaciteta prihvatnih institucija. O kvoti će parlament odlučivati posle četvoronedeljne analize.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи