Trka za Belu kuću skreće ka ključnim državama

Kandidati za predsednika SAD, Donald Tramp i Hilari Klinton, okreću se u kampanji saveznim državama na jugu SAD, čiji glasovi mogu da odluče predsedničke izbore u novembru.

Republikanski kandidat danas će nastupati u Virdžiniji i Severnoj Karolini koje mora da dobije da bi ušao u Belu kuću. Kandidatkinja Demokratske partije vodi kampanju u Floridi kako bi dobila prednost u najvećoj državi koja može odlučiti ishod novembarskih izbora, navodi AP.

Njenom pobedom u Floridi, Trampu bi bilo skoro nemoguće da osvoji 270 elektorskih glasova koliko je potrebno za pobedu.

Za pobedu na predsedničkim izborima potrebno je osvojiti najmanje 270 elektorskih glasova koje kandidati dobijaju po saveznim državama.

U većini država se pobednik unapred zna s obzirom na prethodna glasanja, ali u desetak država, takozvanih "sving stejts" je neizvesno.

Tramp je juče u Ohaju, jednoj od država u kojima je neizvestan ishod, ublažio svoj stav o imigraciji, dok je Klintonova kritikovala Rusiju zbog navodnog pokušaja uticaja na izborni proces u SAD.

Klintonova je rekla da je zabrinuta zbog "kredibilnih izveštaja" o uticaju ruske vlade na izbore u SAD.

Mediji su ranije preneli da je ruska vlada možda umešana u hakerski napad na mejlove Demokratskog nacionalnog komiteta pre stranačke konvencije.

Klintonova je rekla da ruski predsednik Vladimir Putin deluje "prilično zadovoljno" i da je Tramp "generalno" na liniji Putina i Kremlja.

Dan rada, koji se u SAD obeležava prvog ponedeljka u septembru, tradicionalno označava početak intezivne kampanje uoči predsedničkih izbora, ali su Tramp i Klinton odavno počeli da obilaze SAD uz teške međusobne optužbe.

Ankete pokazuju da Tramp zaostaje za Klintonovom u više ključnih država koje mogu odlučiti ishod izbora, posebno u onim koje su mu neophodne da bi prikupio 270 elektorskih glasova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара