Mogerini: Na Zapadnom Balkanu vidljiv napredak

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini ocenila je u Bratislavi da je na zapadnom Balkanu vidljiv napredak kakav je pre nekoliko godina bio nezamisliv.

"Moj cilj je da svaka zemlja Zapadnog Balkana postigne takav napredak da proces evrointegracija u njima bude neopoziv. U tim zemljama se vidi napredak koji je do pre nekoliko godina bio nezamisliv", rekla je Mogerinijeva na Interparlamentarnoj konferenciji EU o spoljnoj politici i bezbednosti.

Mogerinijeva, koja se sa šefovima diplomatija članica EU u Bratislavi danas sastala i sa ministrima spoljnih poslova zemalja kandidata, uključujući i šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića, posebno je istakla veliki rad zemalja Zapadnog Balkana u kontroli migracijskog talasa i borbi protiv radikalizacije, ekstremizma i terorizma.

"Moramo da vršimo pritisak da EU poboljša životni standard ljudi na Zapadnom Balkanu", rekla je Mogerinijeva, javlja slovačka agencija TASR.

Tema evrointegracije Zapadnog Balkana jedna je od dve glavne debate na konferenciji EU o spoljnoj politici, odbrani i bezbednosti, redovnom polugodišnjem zasedanju od 2. do 4. septembra u Bratislavi, glavnom gradu Slovačke koja do kraja godine predsedava EU.

Slovačka je za konferenciju pripremila predloge zaključaka u kojima želi da nacionalni i Evropski parlament podrže proširenje EU na Zapadni Balkan i pomognu regionalnu saradnju kako bi države Zapadnog Balkana mogle da reše svoje eventualne sporove i prijateljskom duhu i ne unoseći ih u integracioni proces i EU.

Interparlamentarna konferencija će takođe sutra, završnog dana zasedanja pozvati Evropsku komisiju da iskoristi sve instrumente i budžetske u okviru pretpristupne pomoći da ojačaju proces evrointegracije u regionu zapadnog Balkana.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије