Moskva potvrdila - portparol ID ubijen u ruskom napadu

Portparol Islamske države Abu Muhamed el Adnani je ubijen u vazdušnom udaru ruskih snaga, potvrdilo je rusko Ministarstvo odbrane jučerašnju vest džihadističke agencije Amak.

U saopštenju se navodi da je Adnani jedan od četrdesetak džihadista ubijenih juče u udaru koji su ruske snage izvele na području Maratat-Um Kauš, u provinciji Alep u Siriji, preneo je Rojters.

Smrt El Adnanija, za kojeg se smatra da je bio najviši zvaničnik ID-a posle vođe Abu Bakr el Bagdadija, potvrđena je iz više obaveštajnih izvora.

Novinska agencija ID-a, Amak, juče je objavila vest o smrti portparola te organizacije, ne navodeći ko je izvršio udar.

Zvaničnik Pentagona je sinoć, posle vesti o smrti El Adnanija, izjavio da su Sjedinjene Američke Države izvele vazdušni udar čija je meta bio portparol ID-a.

Američki zvaničnik je rekao da je meta vazdušnih udara bilo jedno vozilo u gradu El Bab u Siriji, ali nije želeo da kaže da li je Adnani ubijen, prenosi Rojters.

Islamska država drži teritorije u provinciji Alepo, ali ne i u samom gradu gde se pobunjenici bore protiv snaga sirijske vlade.

Adnani je Sirijac iz sirijskog grada Idliba, koji se zakleo na vernost Al Kaidi, "prethodnici ID", pre više od 10 godina, navodi Institut Brukings i ističe da su ga jednom uhapsile američke snage u Iraku.

Bio je glavni stručnjak za propagandu ekstremističke džihadističke grupe od kada je u junu 2014. godine objavio da će ona uspostaviti savremeni kalifat, koji zahvata velike delove teritorije koje je zauzela u Iraku i susednoj Siriji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи