Vuk Jeremić među četiri kandidata za generalnog sekretara UN

U Savetu bezbednosti UN završen treći krug izjašnjavanja o kandidatima za novog generalnog sekretara. Antonio Guteres, Miroslav Lajčak, Vuk Jeremić i Irina Bokova u najužem krugu za naslenika Ban Kimuna. Mi ćemo nastaviti sa intenzivnom kampanjom uoči četvrtog kruga glasanja, koje se očekuje u septembru, rekao je Jeremić.

23.15 - Jeremić je na Tviteru zahvalio na ohrabrenju da nastavi u četvrtu rundu izbora za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.  

23.00 - Vuk Jeremić je treći sa sedam glasova koji podržavaju kandidaturu, pet negativnih glasova i tri uzdržana i deli treće mesto sa Irinom Bokovom iz Bugarske.

22.33 - Bivši premijer Portugala Antonio Guteres vodi, na drugom mestu za sada je slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak, objavila je na Tviter nalogu dopisnica Rojtersa iz UN Mišel Nikols.

Guteres je dobio 11 pozitivnih glasova, tri negativna i jedan neodlučni, Lajčak devet pozitivnih, pet negativnih i jedan neodlučni, a Jeremić je imao sedam pozitivnih, pet negativnih i tri neodlučna glasa i treće mesto deli sa Irinom Bokovom.   

Na petom mestu je Suzana Malkora iz Argentine sa sedam pozitivnih glasova i sedam negativnih kao budući generalni sekretar UN i jednim koji se uzdržao. Sledi makedonski političar Srđan Kerim koji je dobio šest pozitivnih glasova, sedam negativnih i dva uzdržana glasa. Na sedmom mestu je političarka sa Novog Zelanda Helen Klark, koja je dobila podršku šest članova SB UN, negativnih je bilo osam glasova, dok je jedan bio uzdržan.

Bivši slovenački predsednik Danilo Tirk dobio je podršku od pet glasova, šest je bilo protiv, dok četiri člana SB UN nisu imali mišljenje o njemu. 

Natalija German iz Moldavije dobila je podršku dve zemlje, 12 je bilo protiv i jedna se uzdržala, dok je poslednja u današnjem trećem krugu glasanja bila Kristina Figueres sa dva glasa "za", 12 negativnih i jednim uzdržanim.

U treći krug Vuk Jeremić je ušao sa visoke druge pozicije, iza bivšeg portugalskog premijera Antonija Guteresa, uz činjenicu da je na prethodnom glasanju jedini smanjio broj negativnih glasova.

Jeremić: Plasirali smo se u samu završnicu izbornog procesa

Rezultatom u trećem krugu glasanja u Savetu bezbednosti, Srbija se plasirala u samu završnicu izbornog procesa za novog generalnog sekreta UN i smatram da time možemo da budemo izuzetno zadovoljni, izjavio je sinoć Vuk Jeremić po završetku treće runde glasanja.

"Proces izbora sada ulazi u najsloženiju fazu, u kojoj pet stalnih članica Saveta bezbednosti otpočinje intenzivne međusobne pregovore u kojima će biti razmatrana imena najuspešnijih kandidata", saopštio je Jeremić.

"Mi ćemo nastaviti sa intenzivnom kampanjom uoči četvrtog kruga glasanja, koje se očekuje u septembru", rekao je Jeremić.

Ranije večeras, dopisnica Rojtersa iz UN Mišel Nikols objavila je na Tviteru da je bivši premijer Portugalije Antonio Guteres i dalje na prvom mestu u trci za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, pošto je u trećem krugu preliminarnog glasanja u Savetu bezbednosti UN dobio 11 pozitivnih glasova.

Nikolsova je navela i da je na drugo mesto izbio je slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak.

Inače, broj kandidata smanjen je sa 12 na 10, jer su hrvatski i crnogorski kandidati, Vesna Pusić i Igor Lukšić, odustali. 

Posle večerašnjeg glasanja formira se rang-lista četiri kandidata – prema broju i jačini podrške koju imaju u Savetu bezbednosti. Ako se nešto ne promeni, pre zvaničnog glasanja u oktobru, sledećeg meseca sledi još jedno nezvanično odmeravanje snaga.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво