Ankara odlučna u borbi protiv Kurda u Siriji i Iraku

Turska će nastaviti da napada položaje kurdskih boraca na severu Sirije dok se ne povuku istočno od reke Eufrat, rekao je u Istanbulu šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu, šestog dana ofanzive turskih snaga u susednoj zemlji.

Oružane snage Turske izvele su 57 artiljeriskih napada na 16 ciljeva na severu Sirije u poslednja 24 časa, navode turski vojni izvori. Kao povod za napade, Turska navodi pojačane oružane akcije kurdske policije.

Ankara je poručila, međutim, da operacije na severu Sirije ne znače da je Turska ušla u rat i da je okupatorska zemlja.

Prema najnovijim informacijama turske vojske, još 10 sela na severu Sirije je "očišćeno od ekstremista", a operacija se sada pomera ka zapadu.

Istovremeno, turske snage su izvršile i vazdušnu operaciju protiv Radničke partije Kurdistana na severu Iraka, tačnije u oblasti Gara, saopštili su vojni izvori.

Drugi izvor, portparol sirijskih Kurda, tvrdi da su navodi turskih vojnih o pojačanim akcijama kurdsku policiju (IPG) neistina.

"Nema apsolutno nikakvih pojačanih vojnih aktivnosti snaga IPG u okolini Mnabilja. Turske tvrdnje o aktivnostima zapadno od Eufrata nisu istinite, već su običan izgovor za proširenje turske okupacije sirijske teritorije", prenosi Rojters.

Agencija prenosi i kritike SAD povodom sukoba turskih i kurdskih snaga na severu Sirije.

Zvaničnici Sjedinjenih država su današnje sukobe ocenili kao "neprihvatljive" i pozvali obe strane da prekinu međusobne sukobe i obrate pažnju na borbu protiv Islamske države, saopštio je Bret Mek Gurk, specijalni izaslanik za borbu protiv Islamske države.

"Pozivamo sve naoružane aktere da odstupe. SAD je aktivno angažovana kako bi se fokusirali na Islamsku državu kao smrtonosnu zajedničku pretnju", rekao je Mek Gurk.

A američki ministar odbrane Ešton Karter pozvao je Tursku da ostane fokusirana na borbu protiv Islamske države, a da ne napada kurdske snage koje se bore na strani sirijskih pobunjenika.

"Pozivamo Tursku da se fokusira na borbu protiv ID i da ne napada Sirijske odbrambene snage (SDF), a u tom cilju smo tokom poslednjih nekoliko dana imali više razgovora", rekao je Karter, a preneo Rojters.

Turski zvaničnici kažu da je njihov cilj u Siriji je da se protera Islamska država, ali i da se osigura da Kurdi ne prošire teritoriju koju već kontrolišu uz granicu s Turskom.

"Kurdi i SAD su obećali da će kurdske snage preći istočno od Eufrata što je pre moguće, a dok to ne urade, oni (Kurdi) će biti meta naših napada", rekao je u Istanbulu šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

On je ponovio optužbe Ankare da Kurdi vrše entičko čišćenje u Siriji, navodeći da svi napuštaju područja u koja oni dolaze.

Turska je prošle nedelje poslala tenkove i specijalne snage uz podršku aviona SAD u Siriju da pomognu pobunjenicima da zauzmu Džarablus, uporište Islamske države, ali i da proteraju džihadiste Islamske države sa tursko-sirijske granice.

Ankara smatra Islamsku državu i pripadnike kurdske Partije demokratske unije kao terorističke organizacije, dok SAD podržavaju Kurde kojima pomaže u borbama protiv džihadista.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво