Eksplozija u Briselu, konfuzne informacije o uzroku

U zgradi Instituta za kriminologiju u Briselu došlo je do eksplozije, ali su informacije o uzroku oprečne. Nema povređenih. Uhapšeno pet osoba koje su na saslušanju.

Javno tužilaštvo u Briselu je saopštilo da rano jutros nije izvršen teroristički napad u tom gradu, već da je verovatno reč o napadu čiji je cilj bio da se izazivanjem požara unište dokazi vezani za kriminalne slučajeve.

"Verovatno se ne radi o terorizmu. To je kriminalno delo. Ne mogu potvrditi da je postojala bomba", rekla je portparol tužilaštva Ine Van Vimerš.

Istražitelji tvrde da je požar podmetnut u laboratoriji koja se koristi za analizu uzoraka DNK pronađenih na mestu zločina.

Pet osoba je uhapšeno u okolini instituta odmah posle incidenta, dodalo je tužilaštvo navodeći da je njihovo ispitivanje u toku. 

Zvanični uzrok eksplozije, međutim, još nije utvrđen. Portparol Protivpožarne zaštite, Pjer Mejs, navodi da uzrok najverovatnije nije slučajnost.

"Eksplozija je bila izuzetno jaka, porazbijani su prozori u prečniku od više desetina metara", izjavio je Mejs.

Prema ranijim izveštajima, jedan ili više napadača su automobilom probili ogradu oko tri sata ujutru i potom detonirali bombu nedaleko od laboratorija, što je izazvalo požar.

Belgijski mediji prenose da je uzrok eksplozije "automobil koji je udario u zgradu".

Institut za kriminologiju je deo belgijskog pravosudnog sistema, a zadatak mu je da izvodi naučne analize vezane za krivične predmete i proučava sisteme funkcioniusanja zatvorskih sistema.

Belgija je podigla stepen pripravnosti nakon terorističkih napada na aerodrom, potom i metro stanicu u Briselu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво