Gabrijel: Propali trgovinski pregovori EU i SAD

Nemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel rekao je da misli da su pregovori o Transatlantskom partnerstvu za trgovinu i investicije Evropske unije i SAD propali. Gabrijel smatra da će EU propasti ako Bregzit bude loše sproveden.

Zigmar Gabrijel, koji je takođe nemački vicekancelar, rekao je danas da su po njegovom mišljenju pregovori sa SAD de fakto propali "iako niko to zaista neće da prizna", javlja AP.

Ukazao je na to da se tokom 14 rundi pregovora dve strane nisu složile ni oko jednog od 27 razmatranih poglavlja.

Gabrijel je nepovoljno poredio pregovore o TTIP-u sa sporazumom o slobodnoj trgovini sklopljenim između EU i Kanade za koji je rekao da je više fer za sve strane.

Govoreći o posledicama Bregzita, Gabrijel smatra da će ako on bude loše sproveden, a druge zemlje počnu da slede primer Velike Britanije, Evropa završiti u "kanalizaciji".

"Bregzit je loš, ali neće naškoditi ekonomiji koliko neki neki strahuju - već je više psihološki i veliki politički problem", rekao je Gabrijel na konferenciji za novinare, navodeći da "svet sada gleda Evropu kao nestabilan kontinent", prenosi Rojters.

"Ako sprovedemo Bregzit na pogrešan način, naći ćemo se u velikoj nevolji", rekao je Gabrijel.

Nemački vicekancelar je dodao da je neophodno već sada obezbediti da Britanija prilikom izlaska iz EU ne zadrži prednosti članstva, kako je drugi ne bi pratili, već da mora da preuzme i svoje odgovornosti zbog napuštanja Unije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи