Tokio ulaže 30 milijardi dolara u Afriku

U sledeće tri godine Japan će investirati 30 milijardi dolara u Afriku, od čega će 10 milijardi biti uloženo u razvoj infrastrukture, izjavio je japanski premijer Šinzo Abe.

Šinzo Abe rekao je, na otvaranju šeste Međunarodne konferencije za razvoj Afrike u Tokiju, da se radi o investiciji koja ima poverenja u budućnost Afrike.

Dodao je da će skoro trećina sume, odnosno oko 10 milijardi dolara, biti uloženo u razvoj infrastrukture.

Na Konferenciji će učestvovati oko 30 šefova država, a glavne teme biće industrijalizacija Afrike, poboljšanje zdravstvene zaštite i stabilnost kontinenta pogođenog brojnim krizama.

Najavljeno je da će tokom samita biti potpisano više od 70 protokola i trgovinskih sporazuma između Japana i afričkih zemalja.

Japan će, u okviru najavljene investicije, uložiti 21 milijardu dolara u nove projekte, a preostalih devet milijardi u završetak prethodnih, koji su započeti pre tri godine, u vreme pete Konferencije, rekao je agenciji Frans pres portparol japanske vlade Jasušiza Kavamura.

Vlada Japana obećala je 2013. godine da će u Afriku uložiti oko 28 milijardi evra u narednih pet godina, ali je do kraja prošle godine ostalo nerealizovano 33 odsto planiranih projekata, vrednih devet milijardi dolara, naveo je Kavamura.

Konferenciju zajednički organizuju UN, Afrička unija i predstavništvo Svetske banke u Japanu, a cilj je privlačenje japanskog kapitala u Afriku i ubrzanje razvoja.

Japan će tako pojačati svoju poziciju na tržištu Afrike, sa kojom je prošle godine ostvario trgovinsku razmenu u vrednosti od 24 milijarde dolara, dok je razmena između Afrike i Kine iznosila čak 179 milijardi dolara.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво