Bura oko novog Erdoganovog mosta preko Bosfora

U Istanbulu je otvoren treći most preko Bosfora, koji spaja dva kontinenta - Aziju i Evropu. Izgrađen je za samo tri godine i koštao je oko tri milijarde dolara. Nosi ime sultana Selima iz 16. veka, a otvaranju su prisustvovali predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i brojne zvanice iz sveta, među kojima i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić. Udruženja za zaštitu životne sredine protestuju.

Treći putni i železnički most preko Bosforskog moreuza jedan je od najvećih visećih mostova na svetu. Trebalo bi da smanji saobraćajnu gužvu u Istanbulu i rastereti dva mosta koja povezuju evropsku i azijsku stranu tog 18-milionskog grada.

Dug je 1.400 metara i širok 59 metara. Ima osam traka za vozila i dve železničke pruge, a piloni mosta visoki su 323 metra, što ih stavlja u rang s Ajfelovim tornjem. Sličnu konstrukciju ima Bruklinski most u Njujorku, izgrađen u 19. veku.

"Draga braćo, ovim mostom povezali smo dva kontinenta. Zbog njegove gradnje organizovani su protesti, ali smo rekli da nećemo stati i da ćemo ga završiti. Hvala Bogu, uspeli smo", poručio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Izgradnji mosta oštro su se protivili ekolozi i udruženja za zaštitu životne sredine, zbog seče šuma i uništavanja ekosistema.

"Uništili su izvore vode, šume i ekosistem star 8.000 godina. Kažu da su zasadili drveće na drugom mestu, ali to nije isto. Kada jednom nestane ekosistem, pluća Istanbula su zauvek uništena", ističe Čihan Uzunčaršili Bajsal iz Udruženja za zaštitu prirode.

Na to odgovara turski ministar saobraćaja.

"Da bismo zaštitili zeleni pojas i izvore, premestili smo 382.000 stabala i zasadili još dva i po miliona na drugoj lokaciji. To treba da znaju udruženja za zaštitu prirode", poručuje ministar Ahmet Arslan.

Očekuje se da će most dnevno prelaziti 135.000 automobila, a mostarina za prelazak s evropske na azijsku stranu iznosi 9,90 turskih lira, to jest oko tri evra, dok se u obrnutom smeru neće naplaćivati.

Mega projekat je deo desetogodišnjeg plana infrastrukturnih investicija vrednog 200 milijardi dolara.

 

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво