Švajcarska deo migrantske rute, ali ne i odredište

Krijumčari i izbeglice neprestano traže nove rute ka Evropi, a švajcarska granična služba beleži sve veći broj izbeglica koji preko te zemlje najčešće pokušavaju da se prebace u Nemačku i Skandinaviju, piše "Dojče vele".

Dojče vele navodi da je Švajcarska bogata zemlja, bajkovite prirode, ali da za mnoge izbeglice koje u tu alpsku zemlju dolaze iz Italije, nije preterano interesantna.

Njihov cilj su Nemačka i sever Evrope, a za to koriste "ilegalne puteve" kroz Švajcarsku – barem to tako vidi švajcarski ministar finansija i glavni šef Službe za graničnu kontrolu, Ueli Maurer iz desničarske Švajcarske narodne partije.

Najviše "ilegalnih puteva" nalazi se u južnom delu zemlje, u kantonima Binden i Tesin. U tim delovima Švajcarske ovih dana dramatično raste broj izbeglica, izjavio je Maurer švajcarskim medijima.

Zbog navale izbeglica iz Italije, švajcarske granične službe pooštrile su kontrole. Samo u graničnom području oko Lugana u junu i julu je registrovano 9.900 protivpravnih boravaka. Oko 4.200 izbeglica odmah je proterano u Italiju, saopšteno je za Dojče vele iz Carinske službe Švajcarske. Oko 22.000 ilegalnih ulazaka u zemlju registrovano je u celoj Švajcarskoj u periodu od januara do jula 2016. Od tog broja, 8.300 ljudi vraćeno je nazad.

Najviše izbeglica dolazi iz Eritreje, oko 4.700. Sledi Gambija sa 1.800, Nigerija i Avganistan sa po oko 1.400 osoba. Granične službe su zbog toga u Tesinu dodatno povećale broj službenika.

Ministar Maurer kaže da su službe aktivne 24 sata dnevno jer migranti ne dolaze samo preko dana, već i tokom noći.

U drugim regionima se ne beleže ilegalni ulasci u zemlju. Izuzetak je Lozana, koja se nalazi na francuskoj granici. Tamo je uhapšeno 3.100 osoba koje su pokušavale da se ilegalno prebace u Švajcarsku. Državne službe sumnjaju da je razlog tome - izbeglička ruta preko Francuske.

Mirijam Berens, iz švajcarske organizacije "Pomoć za izbeglice", kritikuje ponašanje tamošnjih vlasti. "Ono što primećujemo jeste u stvari 'profilisani rasizam'. Osobe tamne boje kože se izvode iz vozova i autobusa i odvode na saslušanja".“

Za izbeglice postoji mogućnost da u Švajcarskoj zatraže azil. Međutim, mnogi uopšte ne traže azil, već jednostavno žele da idu u Nemačku ili Skandinaviju.

U tom slučaju preti im momentalno proterivanje iz Švajcarske u zemlju iz koje su došli, najčešće nazad u Italiju.

Švajcarska pak iz jednog sasvim drugog razloga reaguje veoma restriktivno. Naime, ta zemlja ne želi da postane tranzitna zemlja za izbeglice.

Švajcarska pokušava da se zaštiti isto kao i druge zemlje, kaže direktorka Pomoći za izbeglice, i dodaje da je to sveukupni evropski problem i potvrda evropske nesposobnosti.“

Mnoge izbeglice koje su stigle do Švajcarske pokušavaju da se prebace u Nemačku. U junu i julu 2016. registrovano je po hiljadu osoba koje su ilegalno prešle granicu. U aprilu je taj broj iznosio manje od 300. U periodu od januara do jula, u Nemačku je preko Švajcarske stiglo oko 3.400 izbeglica, a u celoj prethodnoj godini 2.500.

I nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da je porastao broj novopridošlih izbeglica iz Švajcarske.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво