Čurkin: Cilj je obeshrabriti napade hemijskim oružjem

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin izjavio je da ne mora da dođe do konfrontacije Moskve i Vašingtona oko izveštaja u kojem se sirijska vlada i Islamska država okrivljuju za napade hemijskim oružjem u Siriji.

Čurkin, čija zemlja snažno podržava sirijsku vladu, istakao je da su SAD i Rusija uspostavile istražno telo kako bi se utvrdili odgovorni za takve napade u Siriji, prenosi AP.

"Imamo zajednički interes da obeshrabrimo da se takve stvari događaju", naglasio je Čurkin.

Ocenio je da je dokument Ujedinjenih nacija i međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO), koji je napisan na 95 stranica, "veoma komplikovan izveštaj, koji treba da prouče stručnjaci".

SAD su u sredu osudile to što su snage sirijske vlade koristile hemijsko oružje, nakon što je istraga UN i OZHO pokazala da su te snage odgovorne za dva napada otrovnim gasom u toj zemlji.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Ned Prajs naveo je u saopštenju da će SAD sarađivati sa svojim međunarodnim partnerima tražeći odgovornost kroz odgovarajuće diplomatske mehanizme.

"Pozivamo sve članice Ujedinjenih nacija i potpisnice Konvecije o hemijskom oružju, uključujući Rusiju i Iran, da učestvuju u tim naporima", naveo je Prajs.

Prethodno su objavljeni rezultati istrage UN i OZHO koji su pokazali da su snage sirijske vlade odgovorne za dva napada otrovnim gasom u toj zemlji, dok su pripadnici Islamske države koristili sumporni iperit.

Istragom, koja je trajala godinu dana, otkriveno je da postoji dovoljno dokaza da bi se zaključilo da su helikopteri Vojnog vazduhoplovstva Sirije ispalili naprave iz kojih su potom oslobođene otrovne materije u severozapadnoj pokrajini Idlib, odnosno u selu Talmenes 21. aprila 2014. godine i gradu Sarmin 16. marta 2015. godine.

U oba slučaja je korišćen hlor, naveo je Rojters, koji je imao uvid u izveštaj UN i OZHO.

Takođe, utvrđeno je da postoji dovoljno podataka da bi se zaključilo da su pripadnici Islamske države bili "jedini entitet sa mogućnošću, sposobnošću, motivom i sredstvima da koriste sumporni iperit u gradu Mareu 21. avgusta 2015. godine".

Istraga UN i OZHO, koju je jednoglasno odobrio Savet bezbednosti UN, obuhvatala je devet napada u sedam oblasti u Siriji, gde je odvojenom istragom OZHO već utvrđeno da je verovatno korišćeno hemijsko oružje.

Međutim, istragom nije postignut zaključak u preostalih šest slučajeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се