UN: Sirija odgovorna za dva hemijska napada, ID za napad gasom

Istraga UN utvrdila je da je sirijska vojska izvela najmanje dva napada hemijskim oružjem u Siriji dok su džihadisti iz Islamske države izveli jedan napad gasom, javila je agencija Frans pres koja je imala uvid u izveštaj.

Istražitelji su zaključili da su sirijski vojni helikopteri bacali hlor na dva mesta u provinciji Idlib, na severozapadu u mestu Talmenes 21. aprila 2014. i u Sarminu 16. marta 2015.

Islamska država je upotrebila gas (sumporni iperit) u mestu Marea u Alepu 21. avgusta 2015. godine.

Izveštaj na 95 strana, koji sadrži tehničke anekse, plod je jednogodišnje istrage koja je prosleđena Savetu bezvednosti UN.

Taj organ će o tome raspravljati na sednici zakazanoj za 30. avgust. U prethodnim izveštajima UN-a potvrđena je upotreba hemijskog oružja u Siriji tokom građanskog rata ali bez navođenja koja je strana odgovorna za te napade.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи