Napad na Američki univerzitet u Kabulu, jedna žrtva

Najmanje jedna osoba je poginula, a 18 ih je povređeno kada su naoružani ljudi napali Američki univerzitet u glavnom gradu Avganistana – Kabulu, saopštile su avganistanske vlasti.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je ubijen jedan čuvar zaposlen na Univerzitetu, a da je među ranjenima i jedan strani profesor.

Agencija AP prenela je da je 15 studenata bilo u slušaonici u trenutku kada je odjeknula eksplozija i da su se studenti zatim zabarikadirali u slušaonici, postavljajući stolice i klupe na vrata, a potom legli na pod.

Najmanje devet studenata uspelo je da pobegne iz zgrade Univerziteta ka izlazu za slučaj opasnosti i da se skloni u smeštajni objekat u blizini, odakle su ih kasnije evakuisale snage bezbednosti.

Predsednik Univerziteta Mark Ingliš rekao je ranije danas za AP da je policija stigla na lice mesta ubrzo pošto je napad počeo.

Prema rečima programskog direktora hitne pomoći u Kabulu Dejana Panića u napadu je ranjeno 18 osoba, među kojima je pet žena, a tri osobe su zadobile teže povrede, najverovatnije od automatskog vatrenog oružja.

Policija je navela da intenzivno traga za "teroristima" i da još nije poznato da li je napad izvršio jedan ili dva napadača, kao i da su evakuisani svi koji su se u trenutku napada nalazili u univerzitetskoj zgradi.

Pentagon je potvrdio da su američki vojni savetnici bili na licu mesta zajedno sa avganistanskim snagama bezbednosti.

Lokalna televizija TOLO njuz izvestila je da se prvo začula eksplozija, a da su zatim napadači upali u kampus Univerziteta.

"Pomozite nam, zaglavljeni smo ovde. Ovo su možda moji poslednji tvitovi", napisao je na Tviteru fotograf agencije AP Masud Hosaini.

Svedoci napada su naveli da su neki studenti uspeli da na vreme izađu iz kampusa, čim su čuli eksploziju, dok su drugi zaključani u svojim učionicama. 

Univerzitet je otvoren 2006, a pohađa ga više od 1.700 studenata.

Pre dve nedelje oteta su dva profesora sa tog univerziteta, jedan Australijanac i jedan Amerikanac. I dalje se ne zna gde se oni nalaze.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво