Turski tenkovi ušli u Siriju, osude iz Damaska

U okviru vojne operacije oslobađanja pograničnog grada koji drži Islamska država, turski tenkovi ušli su u Siriju, javila je turska državna agencija Anadolija. Sirijski pobunjenici ušli na sirijsku teritoriju u pravcu položaja ekstremista u Džarablusu i preuzeli kontrolu nad obližnjim selom. Vlada Sirije osudila ulazak turskih tenkova, navodeći da je to otvoreno kršenje suvereniteta te zemlje, javlja AP.

Najmanje 20 turskih tenkova je ušlo u Siriju i na granici je bilo sukoba, javlja televizija NTV. 

Sirijski pobunjenici koje podržava Ankara ušli su tri kilometra u sirijsku teritoriju u pravcu položaja ekstremista Islamske države u gradu Džarablusu i preuzeli kontrolu nad obližnjim selom, javila je agencija Anadolija.

"Slobodna sirijska vojska, kako zovem umerenu opoziciju, ušla je u Siriju", rekao je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Pozivajući se na neimenovane zvanične izvore, Anadolija je navela da su pobunjenici preuzeli kontrolu nad selom Kaklidžeh.

Ankara je saopštila da su turske i koalicione snage sa SAD na čelu pokrenule operaciju čišćenja sirijsko-turske granice od ekstremista Islamske države, prenela je Anadolija.

Vlada Sirije osudila je ulazak turskih snaga u Siriju navodeći da je to otvoreno kršenje suvereniteta te zemlje, javio je AP.

Sirijska državna agencija SANA je javila da je vlada u Damasku pozvala Tursku da prekine agresiju pod izgovorom borbe protiv terorizma.

"Borba protiv terorizma se ne može voditi tako što će Islamska država biti zamenjena drugom terorističkom organizacijom, koju podržava Turska", navodi se u saopštenju sirijske vlade i dodaje da svaka operacija protiv terorista na sirijskoj teritoriji mora da bude u koordinaciji sa vladom i vojskom.

Takođe, sirijsko ministarstvo optužilo je Ankaru da je pokrenula jutrošnju operaciju kako bi Islamsku državu zamenila "drugim terorističkim grupama", navodi Rojters, uz napomenu da to ministarstvo pod terorističkim grupama podrazumeva sirijske pobunjenike.

Istovremeno, i milicija sirijskih Kurda, Kurdska partija za demokratsku uniju, osudila je tursku vojnu intervenciju u Siriji kao "otvorenu agresiju" i mešanje u sirijska unutrašnja pitanja, upozorivši da će se Ankara "zaglibiti" nakon što je rasporedila tenkove i trupe na severu Sirije, preneo je Rojters.

Portparol Kurdske partije za demokratsku uniju Redur Dželil rekao je da na turske zahteve da se Kurdska partija za demokratsku uniju povuče istočno od Eufrata mogu da odgovore samo Sirijske demokratske snage, koalicija koja se bori protiv Islamske države i koju podržavaju SAD, a u kojoj učestvuje i ta kurdska grupa.

Dželil je, uz to, optužio Ankaru da sarađuje sa sirijskom vladom i Iranom.

Akcija je počela u četiri sata po lokalnom vremenu, uz intenzivno granatiranje i vazdušne napade na uporišta Islamske države u Džarablusu.

Cilj akcije je da se očisti granica od "terorističkih organizacija, da se pojača bezbednost na granici".

Nije poznato da li su turske snage ili snage sirijske opozicije koju podržava Turska prešle granicu i uključile se u akciju na sirijskoj teritoriji.

Artiljerijske snage sa turske teritorije i prethodne noći su gađale uporišta Islamske države u Džarablusu i Minbedžu, dok je oko 1.500 sirijskih pobunjenika raspoređeno u turskom gradu Gazijantepu radi izvođenja ofanzive protiv džihadista.

Turske vlasti su juče saopštile da će obezbediti "svaku vrstu" pomoći i podrške da se Sirija oslobodi džihadista iz Islamske države, uključujući i moguću ofanzivu na Džarablus.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao je da je njegova zemlja odlučna u borbi protiv Islamske države i kurdskih pobunjenika "unutar i van" Turske.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара