Vanredni parlamentarni izbori u Izraelu

Izraelski predsednik Šimon Peres raspisuje nove opšte izbore pošto mandatarka Cipi Livni nije uspela da sastavi vladu.

Cipi Livni, koja je bila na putu da postane druga žena premijer u istoriji Izraela, obavestila je Peresa da je iscrpla sve mogućnosti da okupi vladajuću koaliciju i da su opšti izbori potrebni što pre.

"Odbijam da založim budućnost Izraela za mesto premijera", rekla je ministarka inostranih poslova, ističući da je bilo nemoguće povinovati se zahtevima pojedinih partija.

Peres se konsultovao s vođama izraelskih partija i trebalo bi da odluku o vanrednim izborima saopšti danas, u govoru na otvaranju zimskog zasedanja Kneseta.

Pokušaji Cipi Livni da formira vladu propali su tokom vikenda, pošto je ključna ultrakonzervativna partija Šas odbila da se joj se pridruži, jer nije udovoljila zahtevu da se status Jerusalima skine s dnevnog reda pregovora s Palestincima.

Konačne ponude mandatara odbila je i druga konzervativna partija i Partija penzionera.

Livnijeva je zahteve pojedinih stranaka označila ucenom, ocenivši da novi izbori svima odgovoraju.

"Ako se svi slažu da su izbori u redu, onda moramo brzo delovati," rekla je šefica diplomatije na konferenciji za novinare posle sastanka s Peresom.

Livnijeva želi mesto v.d. premijera

Izraelske partije ubrzano se pripremaju za vanredne parlamentarne izbore pošto je Livnijeva najavila je da će rok za održavanje izbora biti skraćen hitnim raspuštanjem Kneseta.

U još jednom pokušaju da se njena pozicija ojača, saradnici Cipi Livni tražiće da odlazeći izraelski premijer Ehud Olmert bude proglašen privremeno nesposobnim.

To bi omogućilo šefici diplomatije da ga zameni na mestu vršioca dužnosti premijera i da u izbornu trku uđe iz premijerskog kabineta.

Olmert je podneo ostavku, suočen s optužbama za korupciju, 21. septembra, četiri dana pošto je Livnijeva pobedila na izborima za novog lidera vladajuće stranke centra Kadima.

Posle toga je Peres poverio mandat Livnijevoj da formira novu vladu, u roku od 42 dana.

Kadima najjača partija

Najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi Kadima, kada bi izbori sada bili održani, osvojila 29 od 120 mesta u Knesetu, koliko je i imala, tako da ostaje najjača partija.

Opozicioni konzervativni Likud znatno bi poboljšao svoju poziciju - umesto dosadašnjih 12 osvojio bi samo tri mesta manje od Kadime - 26.

Najlošije bi se plasirali laburisti, glavni koalicioni partner u Olmertovoj vladi i spali bi sa 19 na 11 poslaničkih mandata.

Po izraelskom zakonu, izbori se moraju održati u roku od 90 dana od raspivanja.

Prevremeni izbori umesto redovnih, planiranih za 2010. godinu, koštaće izraelsku ekonomiju skoro dve milijarde šekela (oko 500 miliona dolara), a izazvaće će i indirektne troškove poreznika.

Sam dan izbora biće nacionalni praznik koji će koštati između 280.000 i 400.000 dolara.

Zbog toga predsednik federacije izraelskh privrednih komora Uriel Lin upozorova da ovo nije vreme za izbore i podržava ideju formiranja vlade nacionalnog jedinstva s tri glavne partije, bar u periodu od jedne godine, kako bi prebrodili globalnu finansijsku krizu i ojačali ekonomiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво