Bajden: SAD posvećene zaštiti baltičkih zemalja od Rusije

Američki potpredsednik Džozef Bajden je u utorak u Rigi poručio da su Sjedinjene Američke Države i dalje posvećene Članu 5 Severnoatlantske alijanse, ključnom principu kolektivne odbrane svih članica NATO-a i da će braniti Letoniju, Litvaniju i Estoniju od bilo kakve agresije susedne Rusije.

Džozef Bajden je odbacio komentar republikanskog kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa da bi SAD, ukoliko on pobedi na izborima u novembru, mogle da uskrate pomoć odbrani baltičkih zemalja, prenosi AP.

"Mi mislimo ono što kažemo. Nikad nismo odstupili od bilo kojeg obećanja koje smo dali. U pitanju je naša čast", poručio je Bajden posle sastanka sa predsednicima Letonije Raimondsom Vejonisom, Litvanije Dalijom Gribauskaite i Estonije Tomasom Hendrikom Ilvesom.

Potpredsednik SAD je istakao da Trampove izjave "nisu nešto što treba shvatiti ozbiljno, pošto mislim da on ne razume šta je to Član 5".

Tramp je u intervjuu Njujork tajmsu prošlog meseca rekao da će odlučiti da li baltičke zemlje treba i dalje da uživaju zaštitu NATO-a od Rusije na osnovu toga da li su te zemlje "ispunile svoje obaveze prema nama".

Bajden je naveo da će snage NATO-a ojačati bezbednost duž svoje zajedničke granice sa Rusijom.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво